За пет години полицаите намалели, бюджетът на МВР обаче расте

Юлиан Христов 12 януари 2015 в 13:50 12628 2

За пет години полицаите намалели, бюджетът на МВР обаче расте

За последните пет години работещите в системата на МВР са намалели с 9300 души. За сметка на това обаче бюджетът на ведомството от 2010 г. досега бележи ръст.

Това показват разчети на министерството.

Основната причина за тази тенденция са темповете, с които служителите напускат или пък се пенсионират при преференциалните условия, записани в Закона за МВР.

През 2010 година реално заетите щатни бройки са били 56 411, като към декември 2014 година те са 47 134 души. От 2010 до 2012 г. броят на напусналите системата бележи спад (за трите години респективно 3760, 3055 и 1786 души), но в последните две години бройката скача. Така през 2013 г. напусналите МВР са 4757, а до декември 2014 г. този брой е 4035 души.

В същото време изхарчените от МВР пари се увеличават. През 2010 година ведомството е разполагало с 1.039 млрд. лв., през 2011 г. с 1.090 млрд. лв., през 2012 г. с 1.045 млрд. лв., през 2013 г. с 1.252 млрд. лв. и 1.260 млрд. лв. за 2014 година. През годините парите за МВР за разпределени основно за разходи за персонал (заплати и осигуровки), издръжка и капиталови разходи, които традиционно са най-малкото перо в бюджета.

За 2015 година предвидените пари за МВР са 1.031 млрд. лв., от които за персонал са заделени 936 млн. лв.

В опит да овладее тежестта, която създава администрацията върху МВР, ръководството има намерение да промени начина, по който се извършват назначенията. Според изготвената пътна карта за административна реформа през 2015 година само полицаите и пожарникарите ще се назначават по реда на ЗМВР, а всички останали – по Закона за държавния служител. Това включва дирекции като спешния телефон 112, документите за самоличност, МВР болница и специалната куриерска служба.

Назначените по реда на ЗМВР се ползват с привилегии, което товари бюджета на министерството. Става въпрос за изплащането на до 20 заплати при пенсиониране, както и възможността за ранно пенсиониране на полицаите след натрупване на 27 години трудов стаж. С административните промени, които трябва да влязат в сила от април тази година, като първа категория труд ще се смятат само полицаите и пожарникарите (униформен състав, разследващи полицаи, оперативен състав). Всички останали служители ще бъдат назначавани по Закона за държавния служител или на трудово правоотношение по Кодекса на труда.

Към момента реално заетите полицаи са 28 781, а пожарникарите са 6 750.

Намеренията на ръководството на МВР са тези промени да влязат в сила за новоназначените служители и обещанията са, че това няма да засегне работещите в момента. „МВР се задъхва под собствената си администрация“, коментира вътрешният министър Веселин Вучков. Той обясни, че ще се наложи и съкращаване на администрацията, но основно ще бъде извършено вътрешно преструктуриране. Той обясни, че този модел би следвало да бъде въведен и в ДАНС, ДАТО, Главна дирекция „Охрана и затвори“ при правосъдното министерство, както и други звена от сектора „Сигурност“.

Нещата вървят в обратен ред - получаваме нещо, което вече е решено. Ако концепцията не подлежи на промяна, то няма смисъл от коментари, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той обаче припомни, че още преди време синдикатът лансирал идея не всички държавни служители в МВР да получават социални придобивки в еднакъв мащаб. Това по думите му едва ли би довело до вълна от напускания.

Новата структура на МВР предвижда връщането на модела, в който ведомството работеше при Цветан Цветанов. Областните дирекции на МВР остават 28, а Районните полицейски управления – 180. Дирекциите „Охранителна полиция“ и „Криминална полиция“ отново ще бъдат обединени в една главна дирекция „Национална полиция“. Ще бъдат запазени дирекциите на Гранична полицияи пожарната, като ще бъде възстановена Главната дирекция за борба с тероризма (ГДБОП), която при управлението на правителството „Орешарски“ беше извадена от МВР и вкарана в ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!