За първи път агенция на НАТО ще ремонтира пет български Cougar-а

Георги А. Ангелов 13 януари 2021 в 18:03 3218 0

Снимка Министерство на отбраната

AS-532 Cougar на българските ВВС

Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване ще се заеме с поддръжката на на вертолети AS 532 AL “Cougar” и двигатели „MAKILA 1 Al” от състава на Военновъздушните сили (ВВС) на България. Това реши правителството днес.

В съобщението на правителството не се казва колко хеликоптера ще бъдат ремонтирани. Но от стенограмата на заседанието на кабинета от миналата седмица се разбира, че агенцията на НАТО ще ремонтира 5 от общи 12 притежавани хеликоптера.

“С тази точка даваме възможност да се осигури летателна годност и поддръжка на общо 5 вертолета „COUGAR“”, е казал премиерът Бойко Борисов.

От същата стенограма става ясно, че министерството на здравеопазването планира “закупуване на 1 брой хеликоптер с европейски средства и осигуряване на национално финансиране за ремонт на съществуващите „COUGAR“ към Министерство на отбраната, които са 4 на брой”, според думите на здравния министър Костадин Ангелов. Cougar-ите не са особенно подходящи за въздушно спасяване, тъй като медицинските хеликоптери са леки хеликоптери. В Румъния използват EC-135 с тегло под 1, 5 тона. Теглото на Ми-17, каквато е другата възможност у нас, е над 10 тона, а на AS-532 Cougar - 9 тона. Заради тежестта си, те не могат да кацат на планински поляни и покриви на болници, но могат да се използват за транспорт.

Въпреки това в прессъобщението на МС за днешното решение се казва: “Сигурността на страната, изисква поддържането и развитието на способности на транспортна вертолетна ескадрила, като част от способностите на ВВС, за изпълнение на широк спектър от задачи както в национален формат, в т.ч. транспортиране на личен състав и товари, аварийно-спасително осигуряване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, задачи за нуждите на други министерства и ведомства, така и от участието им в изпълнението на поетите към НАТО ангажименти.”

От стенограмата на заседанието от предишната седмица става ясно още, че хеликоптерите, които ще бъдат ремонтирани от агенцията ще се използват за “изпълнение на поетите ангажименти към колективната отбрана на НАТО, изискванията на целите на способностите във Военновъздушните сили, респективно 24-та авиационна база „Крумово“ се подготвят общо 5 вертолета, както следва: 2 вертолета с готовност 180 дни, 1 вертолет за авиомедицинска евакуация – 30 дни, 2 вертолета с готовност 30 дни”. Това е рапортувал на Борисов заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Това е първото взаимодействие на България с агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване за ремонт или купуване на нова техника. Досега правителството предпочиташе да обявява обществени поръчки или да се договаря директно с фирмите предлагащи техника или поддръжка при често непрозрачни процедури. В същото време използването на агенцията на НАТО гарантира същите условия и при същата прозрачност, с която агенцията работи с останалите страни членки, което би довело до по-ниски цени и разходи за данъкоплатеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови