Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

За краткия живот 43-то НС са внесени 166 законопроекта - по два на ден

Най-много са предложенията за промени в Наказателния кодекс

OFFNews Последна промяна на 17 март 2015 в 14:01 1532 3

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

За 83 работни дни в периода 27 октомври 2014 г. до 10 март 2015 г. в 43-то Народното събрание са внесени 166 законопроекта или средно по 2 законопроекта дневно.

Това показва проведено от БСК наблюдение върху законодателната активност на новото Народно събрание от началото на неговия мандат до 10 март 2015 г.

30 законопроекта (или 1/5) са свързани с промени в действащото законодателство повече от един път за посочения период.

Първенец по желание за промени е Наказателният кодекс (6 законопроекта), следван от Кодекса на труда и Кодекса за социалното осигуряване, сочат данните от наблюдението.

По няколко законопректа са внесени за промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за данъците върху доходите на физическите лица (по 5 законопроекта), Закона за движението по пътищата, Закона за развитие на академичния състав в Република България и Закона за горите (по 4 законопроекта), Закона за данък върху добавената стойност, Закона за енергетиката, Закона за МВР и др.

Най-голяма активност като вносители проявяват народните представители от ПГ на партия „Атака” - 24 законопроекта (техните почти никога не се приемат).

По 15 законопроекта са внесени от Министерския съвет, от БСП и от Реформаторския блок. По 10 законопроекта са внесени от депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт. 9 законопроекта са внесли народни представители от ДПС.

Без самостоятелно внесени законопроекти са депутатите от БДЦ и АБВ, които участват само като съвносители.

Общият брой на внесените законопроекти е по-малък от броя на вносителите, защото част от законопроектите са внесени от народни представители от няколко парламентарни групи, показва проучването на БСК.

"Резултатът от тази парламентарна активност е нестабилност и непредвидимост не само на политическата, но и на индустриалната, а оттам - и на социалната среда", прави извод работодателската организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2015 в 15:24

Фактът,че 20% от внесените законопроекти са за изменения / нееднократни / на действащи закони,е потвърждение на мнението ми,че дупките в законите са повече от тези по пътищата! Докато 90% от законите се правят не от учените,а от адвокатите,и докато сме единствени в ЕС без закон за лобизма,и по 20 нч ден да внасят,файда няма! В тази дейност не важи правилото,че количествените натрупвания водят до качествени изменения!

17.03 2015 в 15:21

Сега пък не са доволни, че се правят промени и допълнения в законите. Няма такова мрънкане като нашето...

17.03 2015 в 14:17

Това не мога да го разбера - половината време се оплакваме, че никой нищо не прави и няма реформи, но щом излезе стастика, показващата раздвижване и активност почват оплаквания, че това водело до нестабилност и не бивало така?!