МВР и синдикати разпределиха 55 млн. лв. за по-високи заплати със закани за съд и протести

Юлиан Христов 19 декември 2017 в 14:33 19184 1

МВР и синдикати разпределиха 55 млн. лв. за по-високи заплати със закани за съд и протести

Всички служители в системата на МВР, включително и на високопоставени ръководни постове, ще получат еднакво увеличение на заплатите от следващата година.

Това стана ясно на извънредно заседание на съвета за социално партньорство в МВР, на която беше решено как да бъдат разпределени допълнителните 55 млн. лв., които правителството отпусна за вътрешното ведомство за 2018 г. 

По предложение на синдикатите оскъдните средства, от които реално около 20 млн. лв. отиват за осигуровки, ще бъдат разпределени по равно, а не както предвиждаха плановете на министерството - в процентно съотношение спрямо заеманата длъжност. Идеята на МВР изключваше от сметките ръководните длъжности.

По време на дебатите не се мина и без прехвърчане на искри между зам.-министъра Стефан Балабанов и синдикалисти. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов намекна, че с Балабанов може да се срещнат в съда, ако зам.-министърът продължи да прави внушения, че протестите на полицаите са политически мотивирани. Изказването на Попов беше провокирано от "препоръка" на зам.-министъра синдикатите да променят датата на протеста си на 22 декември, когато Гранична полиция чества кръгли 130 години. Синдикалистът помоли министъра да се въздържа от подобни изказвания, с които да съветва кога да бъдат провеждани протестите. На свой ред Балабанов нападна Попов с това, че в неформална обстановка синдикалистът му отправил намек, че може да се стигне до "смяна на фуражките".

По време на заседанието днес стана ясно, че синдикатите не приемат идеите на МВР как да бъдат разпределени оставащите около 35 млн. лв. за повишаване на заплати. Това прави около 60 лв. над заплатата на полицаите и служителите в администрацията.

Валентин Попов заяви, че има унизителни случаи, при които служители ще получат по 1 лв. увеличение. В същото време в проекта на наредбата за разпределение на средствата имало съществени пропуски на някои категории служители. Според Попов отпуснатият "ресурс е крайно недостатъчен" и поради тази причина заяви, че отказва да участва в обсъжданията на наредбата.   

Подобно е мнението и на Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев. Различните увеличения на заплащането при различните категории служители може да доведе до социално напрежение, което така или иначе съществува и сега, смята Грозев. Затова от алианса предлагат средствата да бъдат отпуснати за храна, които не се облагат. На практика служителите ще получават по 100 лв. месечно над заплата си. 

В крайна сметка предложението за разпределение на сумата по равно дойде от Иван Павлов от Синдиката на служителите в МВР.

Предложението беше оформено като декларация, под която се подписаха всички синдикалисти. Единствено Валентин Попов го подписа с особено мнение. 

По-рано през деня беше подписан колективен трудов договор между МВР и синдикатите. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни, че смята социалния диалог за позитивен въпреки протестите на служителите и обясни, че вече слуша внимателно какво става по време на протестите им. Валентин Попов от своя страна заяви, че това изказване е най-положителното нещо, което се е случило през годината, тъй като министърът за първи път е излязъл от риториката за внушения за политически мотивирани протести.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!