WWF: Лобистка поправка може да съсипе българските реки

OFFNews 19 декември 2016 в 10:33 3441 2

Снимка OFFNews

Парламентът може да разреши съсипването на българските реки, твърдят от природозащитната организация WWF.

Екоактивистите обясниха, че лобистката поправка е внесена от единствения депутат, ненапуснал бившата партия на Бареков. Мартин Иванов е внесъл поправка в един-единствен член от Закона, а именно чл. 118ж, ограничаващ водовземането в защитените зони по Натура 2000.

"Ако бъде прието това предложение, практически би премахнало защитата на европейската мрежа Натура 2000, когато става дума за строеж на малки водноелектрически централи. Така хаотичното и изключително вредно за живота в реките строителство на малки ВЕЦ би се разпростряло и върху защитените зони от мрежата, които поне в момента се ползват с някаква защита.", казаха от WWF. 

Подобни законови изменения биха решили проблемите със закона за хора,които имат различни фирми.Те дадоха пример с „НИК - ЕНЕРЖИ – 87“, собственост на бившия шеф на НЕК – Красимир Първанов. Фирмата има проект за ВЕЦ на река Мусомишка, приток на река Места, попадаща в защитена зона „Среден Пирин – Алиботуш“. Историята на допускането на този ВЕЦ показва колко необходима е за нарушителите на закона законодателната инициатива на депутата Иванов, казват природозащитниците. 

"Само преди няколко дни Европейската комисия обяви, че Директивите, регламентиращи Натура 2000, са годни да изпълняват целите си и че ще работи за по-доброто им прилагане. Приетото с пълно единодушие решение е изцяло в съответствие с позицията, изразявана от почти две години от над 200 европейски неправителствени организации, в това число и WWF. Би било изключително позорно, ако в края на мандата си този парламент си позволи да приеме скандалното предложение в разрез с политиката, току-що обявена от Европейската комисия и подкрепяна от България в качеството ѝ на страна членка на ЕС.", съобщиха от организацията. 

Според екоактивистите желание да се работи бързо за удовлетворяване на определени интереси, прозира и в течащото в момента ударно довършване на Плановете за управление на речните басейни и техните екологични оценки. От WWF смятат, че Публичните консултации и обществените обсъждания се обезсмислят от кратките срокове.

"Изглежда министерството се опитва да се увери, че плановете ще бъдат приети от правителството между празниците. Абсурдно е плановете и мерките, които трябва да опазват толкова важен природен и обществен ресурс като българските реки в следващите години, да се претупват по този начин.", информираха природозащитниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

19.12 2016 в 11:03

Абсолютно са прави!
Т.нар. малки ВЕЦ-ове са раков тумор, от който няма никаква практическа полза, тва са хранилки за наши хора и средство за крадене от държавата.

Трябва изобщо да бъде забранено строенето на нови такива, не да се търсят възможности за още.

17898

1

кикимора

19.12 2016 в 10:39

Щом е бил при Бареков ..
значи е роден консеравтор.
 
X

Да помогнем на украинските деца!