Втори фалстарт на делото срещу Сергей Станишев

Юлиан Христов 12 май 2014 в 13:58 2843 3

Сергей Станишев
Сергей Станишев

За втори път делото срещу Сергей Станишев, който е обвинен в изгубването на секретни документи от службите, не тръгна.

Причината е, че Станишев не е получил препис от прокурорското постановление, на което има гриф "Секретно". 

С постановлението прокуратурата прави предложение лидерът на социалистите да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание - глоба. Ако съдът признае Станишев за виновен в това, че в периода 04.11.2005 г.-27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация, той може да бъде наказан само с глоба.

Днес за втори път делого беше отложено поради секретния характер на прокурорското постановление. Единственият начин Станишев да се сдобие с постановлението, е ако отпадне грифът за секретност, което може да направи прокуратурата. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), за да бъде даден ход на делото, обвиняемият трябва да получи документа в задължителния 7-дневен срок преди първото заседание. Втори вариант Станишев да получи постановлението е като подпише декларация, с която се задължава да не разпространява съдържанието му.

Аферата около изчезналите документи беше огласена от Бойко Борисов. На пресконференция пред медии преди близо 4 години той опевести, че "съвестнен гражданин" му е предал изчезналите доклади. Седемте секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО, са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. По-късно се оказа, че този гражданин е Алексей Петров. 

През октомври 2013 година лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи, за да се изчисти името му.

Два дни по-късно главният прокурор поиска сваляне на депутатския имунитет на Станишев, а лидерът на БСП се отказа от него.

На 17 август 2011 г. прокуратурата за първи път внесе в СГС предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на Станишев. Но 13 дни по-късно делото беше върнато от съда заради немотивирано предложение. На 16 ноември 2011 г. следва второ внасяне в съда, но на 9 февруари 2012 г. съдия Александра Йорданова, която пое делото, го върна отново, като най-важният мотив е, че Прокуратурата дори не е посочила къде Станишев е загубил секретните доклади.

На 1 октомври 2013 г. пореден прокурор си направи отвод по делото. Причината тогава беше, че наблюдаващият прокурор сметна, че досъдебното производство трябва да бъде прекратено, но от Върховната касационна прокуратура (ВКП) настоявали да бъде внесено предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и да му бъде наложена административна глоба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!