"Всяко евро за превенция спестява до 7 евро за справяне с бедствията"

OFFNews 15 март 2015 в 15:10 2496 0

Снимка Фейсбук-Кристалина Георгиева

"Всяко евро, инвестирано в превенция, спестява между четири и седем евро за справяне с последствията от бедствията, когато настъпят. Затова е нужно по-ефективното им използване” ,заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Посланието тя отправи от трибуната на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия.

"Светът има нужда от универсална рамка за намаляване на риска от бедствия, към която всички да подходят отговорно", коментира още зам.-председателят на Европейската комисия и призова към по-голям практически ангажимент в прилагане на приетите правила, за включване на мерки за управление на риска от бедствия във всички политики, както и активно участие на обществото като цяло в работата по намаляване на риска от бедствия.

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия има за цел да приеме документ, който да наследи Рамката за действие Хиого 2005-2015. Форумът се провежда в японския град Сендай от 14 до 18 март 2015 г.

Кристалина Георгиева е начело на делегацията на Европейския съюз на събитието заедно с европейския комисар за хуманитарна помощ и реакция при кризи Христос Стилианидис, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Тази сутрин Георгиева беше един от гостите на закуска, организирана от Генералния секретар на ООН Бан Ки Муун, която събра всички лидер на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия. Георгиева е един от тримата глобални лидери на ООН в борбата за намаляване на риска от бедствия. Тя е носител на тази титла заедно с президента на Финландия (2000 – 2012 г.) Тария Халонен и президента на Индонезия (2004 – 2014 г.) Сусило Бамбанг Юдойоно. В рамките на събитието Кристалина Георгиева се срещна с Хелън Кларк (Програма на ООН за развитие), Ертарин Казън (Световната продоволствена програма на ООН), Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия в Сендай се провежда само няколко дни след четвъртата годишна от тежкото земетресение, последвано от мощно цунами, при което бе разрушена голяма част от източното японско крайбрежие и аварира АЕЦ „Фукушима”. Преди няколко месеца се навършиха и 10 години от катастрофалното цунами в Индийския океан, което опустоши огромна част от крайбрежието на Индонезия, Тайланд, Шри Ланка и Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови