Всеки четвърти глас на изборите бил купен или повлиян от страх и принуда

OFFNews 11 ноември 2015 в 20:21 2625 4

Зеленогорски

Снимка Архив

Депутатът от РБ Найден Зеленогорски: Подали сме жалби за преброяване на преференциите

Около 25 на сто от вота беше купен или корпоративен, каза съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, коментирайки по БНТ резултатите от последните местни избори. Той беше гост в предаването „Още от деня“.

Г-н Зеленогорски отбеляза, че не само електронното гласуване, но и машинното преброяване (при сегашния начин на гласуване) би позволило по-добра организация на изборите. Той не скри, че е недоволен от броенето на гласовете.

„Аз смятам, че в цялата страна преференциите не се брояха и не се отразяваха по съответния ред – каза г-н Зеленогорски. - Поради тази причина ние сме подали жалби, включително и в София за преброяване на преференциите.“

„Ние сме за преференциите и винаги сме го казвали, въпросът е обаче това да бъде отразяване обективно. Защото в момента има множество сигнали за хора, които са гласували сами за себе си преференциално, а после не намират в протокола собствената си преференция. Това е пълен абсурд.“

„Аз мисля, че за съжаление в България има, според „Прозрачност без граници“ около 25 процента корпоративен и купен вот“ - подчерта съпредседателят на РБ. От посочения процент следва, че всеки четвърти глас е или продаден, или пуснат под натиска на зависимост или принуда.

Той каза, че спречкванията между ГЕРБ и реформаторите вече отшумяват и сега се търси сътрудничество в управлението на общините, и даде примери: „В Пловдив, да кажем, кметът е от ГЕРБ, а председателят на Общинския съвет е от Реформаторския блок. В Плевен снощи беше избран председателя на Общинския съвет от ГЕРБ. Ние, както в Плевен, така и на други места, където имаме кметове ще търсим широки дясноцентристки мнозинства.“

Г-н Зеленогорски, който три мандата беше кмет на Плевен (през 1999 – 2011 г.), направи лаконичен анализ на „големия и тежък проблем през последните 4 години“ там.

„Малки бизнес партии – каза той, - които аз бих нарекъл по-скоро бизнес групировки, влизащи в споразумение с големия партньор, му извиваха ръцете и буквално рекетираха целия град... Сега при положение, че ГЕРБ има 10, ние имаме 9 съветника, при положение, че и БСП със своите пет съветника биха желали да работят за Плевен, всички тези интересчийски партии ще бъдат отстранени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!