Всеки четвърти глас на изборите бил купен или повлиян от страх и принуда

Последна промяна на 11 ноември 2015 в 20:21 1903 4

Зеленогорски

Снимка Архив

Около 25 на сто от вота беше купен или корпоративен, каза съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, коментирайки по БНТ резултатите от последните местни избори. Той беше гост в предаването „Още от деня“.

Г-н Зеленогорски отбеляза, че не само електронното гласуване, но и машинното преброяване (при сегашния начин на гласуване) би позволило по-добра организация на изборите. Той не скри, че е недоволен от броенето на гласовете.

„Аз смятам, че в цялата страна преференциите не се брояха и не се отразяваха по съответния ред – каза г-н Зеленогорски. - Поради тази причина ние сме подали жалби, включително и в София за преброяване на преференциите.“

„Ние сме за преференциите и винаги сме го казвали, въпросът е обаче това да бъде отразяване обективно. Защото в момента има множество сигнали за хора, които са гласували сами за себе си преференциално, а после не намират в протокола собствената си преференция. Това е пълен абсурд.“

„Аз мисля, че за съжаление в България има, според „Прозрачност без граници“ около 25 процента корпоративен и купен вот“ - подчерта съпредседателят на РБ. От посочения процент следва, че всеки четвърти глас е или продаден, или пуснат под натиска на зависимост или принуда.

Той каза, че спречкванията между ГЕРБ и реформаторите вече отшумяват и сега се търси сътрудничество в управлението на общините, и даде примери: „В Пловдив, да кажем, кметът е от ГЕРБ, а председателят на Общинския съвет е от Реформаторския блок. В Плевен снощи беше избран председателя на Общинския съвет от ГЕРБ. Ние, както в Плевен, така и на други места, където имаме кметове ще търсим широки дясноцентристки мнозинства.“

Г-н Зеленогорски, който три мандата беше кмет на Плевен (през 1999 – 2011 г.), направи лаконичен анализ на „големия и тежък проблем през последните 4 години“ там.

„Малки бизнес партии – каза той, - които аз бих нарекъл по-скоро бизнес групировки, влизащи в споразумение с големия партньор, му извиваха ръцете и буквално рекетираха целия град... Сега при положение, че ГЕРБ има 10, ние имаме 9 съветника, при положение, че и БСП със своите пет съветника биха желали да работят за Плевен, всички тези интересчийски партии ще бъдат отстранени“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 23:20

Вие осъзнавате ли какво се случва - депутат от управляващата коалиция(и не само той) в прав текст казва, че коалиционния му партньор герб е подменял толкова мащабно изборите навсякъде и нищо не се случва - глас в пустиня!? Нито те нито народът прави нещо за да спре агонията... дано поне идеите на РБ за промени в начина на гласуване да са читави, защото държавата съвсем се превърна в изкъртена тенекиена кофа за боклук на Европа.

11.11 2015 в 23:12

Местните избори нагледно показаха как работи мажоритарната демокрация в България!

Искате ли оше мажоритарен избор на депутати?

11.11 2015 в 22:02

По-важното е, че всеки първи, втори, трети е от глупост. Он ше ми даде айпад, он ше ми напраи заплатата мноо, он лае по-добре от оня другия. И всеки 25000 глас може да се каже, че има мисъл зад него.

11.11 2015 в 20:47

Е да ама вече е късно. Вотът не беше купен, а РЕДАКТИРАН!!!
Купуването вече е отживелица герб ви управляват силово, а вашето мнение е без значение вие сте само данъкоплатци и то доста глупави и страхливи както и статистиките сочат.

Полицаите стачкуват за да не им реже заплатата Мутрата премиер. Това иронично ли е или какво???