Воля предлагат да плащаме глоби с ПОС терминали в патрулките

OFFNews 06 юли 2017 в 15:50 8454 0

Воля предлагат да плащаме глоби с ПОС терминали в патрулките

Депутати от групата на партия "Воля" внесоха промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които се регламентира инсталирането на ПОС терминали в патрулките. Целта е задълженията, които имат шофьорите към органите на МВР, да бъдат заплащани на място. 

Така се дава възможност вместо да бъде отнета книжката на шофьора, той да заплати с карта или в рамките на до два часа чрез пощенски запис или банков превод по посочена сметка на МВР да плати глобата си като след това ще има задължение да предостави на контролните органи доказателство, че е заплатил задълженията си. 

Срокът от два часа започва да тече от момента на връчване на заповедта за прилагане на принудителната административна мярка, като се посочва часът на връщане. 

Мотивите на депутатите на Веселин Марешки са, че по този начин ще се повиши събираемостта на глобите и ще се намали административната тежест върху гражданите, като ще се спести време както на тях, така и на контролните органи. Мерките ще ограничат и случаите, при които чуждестранни граждани напускат страната без да са платили задълженията си по наложени на пътя санкции. 

Депутатите също предлагат да се направи промяна в текстовете, които в предишни парламент бяха приети по предложение на Реформаторския блок. Става въпрос за измененията, които предвиждат отнемането на регистрационните табели. Депутатите на Марешки предлагат да се отстрани само една от двете табели, "защото предвижването на МПС без табели на практика оставя без възможност за установяване на нарушения от водач на такова МПС".

Друго тяхно предложение за изменение на закона е да се осигурява минимална дистанция от 1.5 метра при изпреварване на велосипеди и други двуколесни средства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!