Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Волен Сидеров: Ще предложа Явор Нотев за председател на правната комисия

OFFNews Последна промяна на 04 април 2019 в 13:55 2059 1

Волен Сидеров заяви, че ще предложи заместник-председателя на Народното събрание от "Атака" проф. Явор Нотев за председател на правната комисия в парламента.

Постът ще трябва да бъде запълнен, ако номинацията на сегашния председател Данаил Кирилов за министър на правосъдието бъде одобрена. Сидеров оцени работата на Кирилов като качествена и заяви, че се е справял много добре като шеф на парламентарната комисия, но Нотев не би останал по-назад като изпълнение. 

"Не мисля, че един Явор Нотев би бил по-ниско ниво, ако бъде предложен и приет за председател на Правната комисия. Защо не", коментира той. По негови думи ГЕРБ имат думата, но би бил "добър жест" от тяхна страна, ако одобрят Нотев за поста. 

Сидеров още контрира притесненията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който по-рано днес коментира, че оттеглянето на Кирилов от парламента намалява потенциала в Народното събрание.

"Не е вярно, че няма капацитет. Има. Въпросът е в разпределението на задачите", заяви Сидеров. "Има достатъчно хора с подготовка тук - и юридически, и парламентарен опит", допълни той. 

Самият проф. Нотев преди това коментира, че според него позицията на правен министър би позволила на Кирилов да разгърне потенциала, който е набрал в Народното събрание. По негови думи обаче освобождаването на Кирилов от поста отваря труден фронт за приемника му в комисията. 

"Това винаги би могло да бъде повод за дискусия. Дали това място, където човек свикнал и приел начините на работа след като го освободи не отваря един труден фронт за неговия приемник, е втората част от въпроса, която не касае г-н Кирилов. Разглеждаме го вече като министър на правосъдието", заяви той. 

Според него правната комисия е като малък парламент и мястото е изключително отговорно. "През тази комисия минава огромното число, огромният брой актове, които се приемат в пленарна зала. Там получават своя основен вид. Мястото на председател на комисията е изключително тежко, отговорно. Изборът на председател на комисията също е отговорен акт", допълни той. 

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че Данаил Кирилов е добър избор за поста министър на правосъдието, тъй като е един от хората, които са добре запознати с българското законодателство. 

"Мисля, че ще е един добър министър, поне по нещата, които съм наблюдавал. Когато той трябва да работи, виждам как понякога му се налага и работи по 24 часа, и не се отказва", заяви той. 

Веселинов още допълни, че според споразумението в коалицията партията, правеща промяна на определена позиция, трябва да номинира съответния човек. "Тоест ПП ГЕРБ има право да номинира министър на правосъдието, защото така е по споразумението. Дали ще бъде избран, е друг въпрос", коментира още Ангелов. 

Народният представител от ДПС Рамадан Аталай заяви, че не е човекът, който трябва да даде оценка за работата на Кирилов, но по-скоро изрази скептицизъм по повод номинацията му за правен министър.

"Не съм човек, който би трябвало да даде оценка за работата на г-н Кирилов, но като гледам за работата му в парламента - всеки законопроект създаваше проблеми. Дано в Министерството да не е така", заяви той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че ще подкрепи кандидатурата, но не би могъл предварително да го определи като добър или лош избор. 

"Още от началото на мандата казахме, че ГЕРБ и Борисов са си спечелили доверието на българските избиратели, имат право да си назначават, който искат за министър, след това носят отговорността за тези назначения. Ние не можем да кадруваме в Министерски съвет и авансово не можем да кажем някой дали е добър, или лош на министерска позиция, така че най-вероятно ще подкрепим тази кандидатура", коментира Марешки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови