Войната в СОС продължава, Вяра Тодева отмени избора на зам.-председатели и комисии (обновена)

OFFNews 15 февруари 2024 в 19:40 4256 6

СОС

Снимка БГНЕС/архив

Областният управител на София Вяра Тодева върна решенията на СОС, с които бяха избрани зам.-председатели и състави на комисии, заради неспазена процедура. Така Столичният общински съвет пак не може да започне работа, тъй като за всяко решение е необходим доклад, който да бъде разгледан в комисия. 

Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС, пише в текста, публикуван на страницата на областната управа. 

По-рано днес председатели на 4 комисии от ГЕРБ свикаха първи заседания, като се мотивираха "повече не можем да отлагаме работата за София". 

Заседания свикаха Ваня Тагарева, председател на Комисията по обществен ред и сигурност, Мирослав Боршош, начело на  Комисията по култура, образование и наука, Димитър Вучев - на Комисията по финанси и бюджет, и Прошко Прошков на иконочическата комисия. 

На 8 февруари за зам.-председатели на избрания вече Цветомир Петров бяха избрани Бойко Димитров от "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София", Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от "Синя София" и Севдалина Петрова, отстранена от "Възраждане". 

Късно вечерта съветниците от ГЕРБ-СДС, БСП, Синя София, ИТН и част от Възраждане подкрепиха доклада на Карлос Контрера от ВМРО и след редаца скандали и обвинения, гласуваха състава на 14 комисии в СОС. 

Войната в Столичния общински съвет ще продължи и на следващото заседание на 22 февруари, което бе обявено от Георги Георгиев от ГЕРБ, който водеше заседанието след напускането на зала на председателя и групата на ПП-ДБ-СС. 

В заповедта на областния управител пише по този повод:  

Друго констатирано процесуално нарушение е неправомерното водене на заседанието в неговия край от заместник-председателя Георги Георгиев. Съгласно чл. 22, т. 2 от Правилника, заместник-председателите изпълняват отделни функции и правомощия на председателя, когато той им възложи това. При преглед и проверка на Протокол No 2 от проведено на 08.02.2024 г. заседание се установи, че председателят Цветомир Петров изрично е възложил водене на заседанието на заместник-председателя
Диана Тонова. Същата неправомерно предоставя на заместник-председателя Георги Георгиев да председателства заседанието, позовавайки се на числеността на групата, издигнала съответния заместник-председател. Големината на групата има значение
единствено в случая, когато председателят е обективно възпрепятстван да води заседание и няма възможност писмено да възложи воденето на заседанието (чл. 22, т. 3 от Правилника). Доколкото възлагане в хода на заседание, т. е. протоколно възлагане следва да се приравни на писмено възлагане, приложима е т. 2 на чл. 22 от Правилника, т. е. кой да води заседанието е въпрос, попадащ в оперативната самостоятелност на председателя и заседанието би следвало да бъде водено, докато председателят е извън залата, от определения от него заместник Диана Тонова. 

БСП-София поиска оставката на Тодева

С колегите от групата на Местна коалиция "#БСП за #България" поискахме оставката на областния управител на #София - град Вяра Тодева за саботаж на работата на Столичния общински съвет, съобщи лидерът на столичните социалисти Иван Таков. 

По закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми. 

Очевидно за най-голямата политическа група в СОС постовете са самоцел. За тях нямат значение проблемите в града и решаването им, важни са им постовете в комисиите, които в следващите дни ще опитат да договорят с ГЕРБ. Нека на всички да е ясно, че забавянето на бюджета ще бъде единствено и само по вина на общинските съветници от ПП-ДБ-СС и тяхната алчност за властови позиции, пише още Иван Таков.

Така се възпрепятства и исканата от нас проверка на финансово икономическото състояние на общината след управлението на ГЕРБ. Ние ще настояване като първа задача пред новоизбраните комисии да бъде поискана проверка и одит на дейността на общинските дружества. Явно и това не е важно за ПП-ДБ-СС, заявяват от БСП-София. 

ГЕРБ: Вяра Тодева от ПП е използвана за политически рекет

Решението на областния управител Вяра Тодева, назначена от ПП-ДБ, да върне за преразглеждане състава на комисиите блокира разглеждането на бюджета на София, над 600 културни събития, редица доклади и жалби, свързани с работата на столичните училища и засягащи обществения ред в столицата, заявиха общинските съветници от ГЕРБ-СДС на извънреден брифинг.

„Нямаме вяра на Вяра Тодева“, категоричен бе избраният за заместник-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Щеше ли областната управителка на „Промяната“ Вяра Тодева да блокира легитимно избраните комисии към СОС, ако Борис Бонев беше сбъднал мечтите си да ги овладее – силно се съмнявам“, коментира председателят на Групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

По думите му, проведеното на 8 февруари общинско заседание е напълно легитимно, защото мнозинството общински съветници са гласували за неговото провеждане и за удължаването му. 

„Областната управителка на „Промяната“ застреля в тила кмета на „Промяната“ Васил Терзиев, блокирайки решенията на собствената му администрация. Действието на Вяра Тодева хвърля Столична община в поредната тежка управленска криза. София е напълно блокирана!“, подчерта Мирослав Боршош. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

15.02 2024 в 20:47

щом реват най противните говеда срещу нея, е атестат за добра работа!

1000

5

PaulPierce

15.02 2024 в 18:58

Те в СОС са свикнали да са над правила и закони, браво на гжа Тодева.

2099

4

Mateevk

15.02 2024 в 16:29

Да не дойде ден да се разграничавеме от областната управителка и да трием ласкави коментари за нея, че всеки момент Путин може да я включи в списъка за издирване на рушители на съветските паметници и Митрофанова да дойде да я арестува и отпрати по етапен ред в Москва и оттам в Сибир. Даже няма да има нужда тя да ходи до Московска, понеже услужливите ни русофили сами ще закарат Тодева до Руското посолство без да претендират дори за награда. Стига им тази награда да каже нявга народа....

2900

3

genchbench

15.02 2024 в 15:11

Първо ПСА, после това... тази жена има повече топки, отколкото всички останали "управляващи" в момента, взети заедно! Такива ни трябват неистово в настоящия момент!

4038

2

Moirae

15.02 2024 в 15:09

Обречена ли е столицата на тотален гербидж и непреодолимо изоставане спрямо другите европейски столици.

14469

1

случайно прочетох

15.02 2024 в 14:59

Вяра Тодева започва да ми допада! Поздравления!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика