"Военният министър не реформира администрацията в МО"

Симона Костадинова 16 юли 2015 в 12:13 1704 0

Менда Стоянова

Ако се наложи, парламентът ще подкрепи позицията на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов по отношение на това дали България да участва в спасяването на Гърция. 

Това стана ясно от думите на председателя на бюджетна комисия към Народното събрание Менда Стоянова. 

"Мисля, че министър-председателят и министърът на финансите изразиха вече позиция. Смятам, че парламентът, ако се наложи също ще я подкрепи", отговори Стоянова на въпрос дали би трябвало страната ни да помага на Гърция.

Според неофициална информация на "Стандарт", след като стана ясно, че Европейската комисия ще поиска от България да се включи във финансовата помощ за Гърция, Борисов е заявил, че не е съгласен с това. Все още обаче не е представена официално правителствено становище.

На 26 юни обаче Бойко Борисов ясно изрази своята позиция по темата, като по време на Европейския съвет заяви: „Ако бяхме сега в еврозоната, ние също трябваше да дадем пари за Гърция и по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично". 

Стоянова коментира и вчерашното изказване на премиерът Бойко Борисов, че ако някой министър поиска допълнителни пари, ще трябва да си подаде оставката. Според нея преценката на министър-председателя е правилна и обяснението е много просто:

"В държавния бюджет за 2015 г., гласувахме и заложихме намаление на разходите за заплати на всички министерства с 10%. И това не е само на министерствата, а на всички бюджетни организации. Целта на това беше чрез натиска на бюджета, натиска на лева, всички министерства да направят съответната реформа и да оптимизират своите администрации", каза председателят на бюджетната комисия.

Тя подчерта, че в това отношение има министри - отличници - на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието и храните Десислава Танева. Председателят на бюджетната комисия подчерта, че един от министрите, които не правят реформа в администрацията, е военният Николай Ненчев.

Според Стоянова тези, които не се съобразявали, в края на годината вероятно ще поискат допълнителни пари, за да платят заплатите на хората през ноември или декември. "Това им каза вчера Бойко Борисов - няма да давам пари, ако поискате за заплати накрая, ще си депозирате оставката, защото не сте си свършили работата", обясни тя.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови