Военният министър: Дипломацията за конфликта НАТО-Русия не е приключила, ситуацията се мени с часове

България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души, обясни Стефан Янев

OFFNews 26 януари 2022 в 08:59 2057 1

Снимка Архив

Дипломацията за разрешаването на конфликта между НАТО и Русия не е приключила. Оценката колко сериозна е ситуацията се мени с дни и часове. Дори понякога да се говори, че тя е неизбежна, това може да е част от дипломатическите усилия - да се правят по-остри изказвания, за да се получат по-добри позиции в преговорите. 

Това заяви военният министър Стефан Янев по БНТ. България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната, стана ясно от думите му.  

Позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България, обясни Янев. 

Според него използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

Той коментира и срещата с посланика на САЩ Херо Мустафа преди дни. Разговорите са били за кризата между НАТО и Русия, както и за изтребителите F-16, блок 70. Направено е запитване към фирмата производител за доставка на нови осем изтребители, като през март или април отговорът трябва да дойде. Детайлите са важни и е важно какво има в пакета, уточни Стефан Янев.

Няма да коментирам дали се водят разговори за идването на френски, а не американски войници у нас. Този тип разговори са военно-технически, не става въпрос за националности, каза още Янев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови