Внимавайте с преференциите - водачът на листата не е защитен

OFFNews 24 май 2019 в 16:20 31950 0

За разлика от местните и парламентарните избори, на европейските избори водачът на листата не е защитен от изместване, тъй като прагът за преференциален вот е по-нисък - 5% от всички гласове, които е получила листата.

При местни и парламентарни избори всеки глас за листата на партията се брои като глас за водача, ако няма отбелязана преференция. При европейските избори обаче това правило не важи, което означава, че възможността да бъде изместен водачът е по-реалистичен. Така например през 2014 г. Светослав Малинов измести водача на листата на Реформаторския блок - Меглена Кунева, тъй като гласуваните предпочитания за нея бяха по-малко от тези за него.

Ако пък няколко кандидати прехвърлят прага, то те автоматично отиват начело на листата, по ред на броя преференции, подадени за тях. След тях се нареждат останалите кандидати по реда си в листата. Така от всички сборно ще влязат първите няколко в пренаредения списък, като броят им зависи от броя мандати, получени от партията. Важно е да се отбележи, че преминаването на преференциалния праг не гарантира мандат за кандидата.

На тези избори е вероятно доста от листите да претърпят пренареждане, тъй като интересът към преференциите напоследък нарасна значително. Частична причина за това е нашумелият опит на депутатите да обезсмислят преференциалното гласуване чрез вдигане на прага му до непосилни нива малко преди изборите. След бурната реакция на обществеността и опозицията обаче, лично премиерът Борисов разпореди праговете да бъдат върнати на предните си нива. 

Друга причина е и че няма участваща партия, която категорично да консолидира гласа на "автентичната десница". По тази причина много от нейните гласоподаватели ще гласуват за определен кандидат, който представлява техните виждания, но може би е в листа, която не подкрепят като цяло.

Пример за такъв кандидат е Александър Йорданов от СДС, който заема шесто място в комбинираната листа на партията му с ГЕРБ, в която обаче останалите челни места са за кандидати от управляващата партия. Забелязва се и борба за преференции в листата на Демократична България, която съдържа три партии, чиито гласоподаватели имат различни предпочитания за това кой кандидат да спечели мандат.

В същото време листата на ВМРО, която се очаква да е четвърта политическа сила на тези избори, съдържа доста кандидати, които не са официално афилиирани с партията, а са от гражданската квота. Това също представлява сериозна мотивация за техните почитатели да използват преференция при гласуването си, особено ако не са поддръжници на ВМРО като цяло. 

Друга причина за интерес към преференциите е, че листата на БСП придоби неочакван вид вследствие на сериозни вътрешнопартийни борби и подлежи на пренареждане. Така в хаоса, непознатата досега млада кандидатка Цветелина Пенкова се изкачи доста нагоре в листата, като зае ключовото трето място в нея. Тя се нареди пред кандидати като Иво Христов и Сергей Станишев, които обаче са мажоритарни като профил и е твърде възможно да бъдат изтласкани нагоре от гласоподавателите.

Масово гласуване с преференции не се очаква при листите на ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ и "Атака", тъй като техните кандидати играят групово, а електоратът им гласува сравнително дисциплинирано. 

Тези избори преференциалното гласуване обаче ще бъде доста по-прецизно от предишни години. Причината е, че бяха взети мерки против феномена 15/15, след като на миналия вот кандидатът от листата на БСП Момчил Неков инцидентно и против всякакви очаквания влезе в Европарламента. Това се случи, защото значителна част от гласоподавателите на социалистите бяха избрали преференция 15, само защото БСП бе с бюлетина 15. В резултат депутатите решиха номерата на кандидатите да се различават от тези на партията и сега те започват от 100 нагоре, което ще предотврати дублиране.

Разбирането на преференциалния вот обаче е ключово за прецизното изразяване на волята на гласоподавателя. Главният акцент е, че е препоръчително да се използва преференциален вот, освен ако гласуващият няма никакви предпочитания за това кой ще влезе от листата. Другият ключов момент е, че същото важи и ако гласуващият подкрепя водача на листата, защото дори той не е защитен от изместване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови