ВМРО: Премахването на ограничението за брой секции зад граница обслужва ДПС

OFFNews Последна промяна на 23 април 2021 в 16:00 668 0

Снимка vmro.bg

Консенсусното гласуване на всички партии в Народното събрание за безпринципно отпадане на броя секции в страни извън ЕС, което връща Турция като фактор, граничи с национално предателство, пише в позиция на ВМРО.

Реваншизмът и агресията в политиката никога не са били добър съветник и това е доказано в исторически план, продължава позицията си Българско национално движение във връзка с гласуваните законодателни промени в Изборния кодекс от депутатите в 45-ото Народно събрание.

"143 години след Освобождението на страната ни от турско робство новите "родолюбци" от "Шоуто на Слави", "Мутрите на Мая", "Демократите", които побързаха първо да си вдигнат заплатите на 10 хил. лева (гласуваният таван на наградите на депутатите да не са повече от 25% от заплатите им - бел. ред.), ГЕРБ, които послушно преклониха главица пред ИТН, както и "червените патриоти от БСП", открито показаха своята привързаност към етническата партия ДПС, която беше отстранена от ВМРО и патриотичните формации в предходните два парламента от ключовата си позиция в управлението на страната", пишат още оттам.

От движението допълват, че категорично не са против сънародници ни във Великобритания, САЩ, Австралия и навсякъде, където искат, извън ЕС, да могат да упражнят правото си на глас без никакви ограничения: "Но няма как да приемем едни хора, които отдавна са се самозаявили не като български, а като турски граждани – не говорят и не пишат на български и обслужват интересите на репресивния режим на Ердоган, да бъдат фактор в политическия живот на независимата, свободна и европейска България, за чиято свобода животът си са дали нашите деди. За чиято независимост са се борили националните ни герои Левски и Ботев, които гледат безмълвно от портретите по стените на кабинетите на същите тези народни представители, които днес ги предадоха".

Според тях възможността за дистанционно и гласуване по пощата са също толкова опасни идеи. "Кой и как ще гарантира истинността на вота, подаден по пощата или по имейл? Кой и как ще гарантира, че лицето Х от държавата Y е дало своето волеизявление, а това не е направено от неговия работодател, например, или от съседа, от роднини (припомнете си скандалните примери от Австрия и САЩ с мъртвите души)", питат от ВМРО.

Националното движение обръща внимание, че от Турция могат да дойдат хиляди гласове на мъртви души от изселници, които не се водят вече към регистрите на българското ГРАО и няма как да бъдат проверени. "Искате отново да се върнем в годините на управлението на Костов, когато гласовете от въпросната държава бяха шестцифрено число ли (около 300 хил. – два пъти повече от всички гласували на последните избори българи зад граница)? Че те бяха и над 100 хиляди, преди да въведем ограничението от 35 секции преди 5-6 години", пише още в позицията им.

Те настояват между първо и второ четене на Изборния кодекс народните представители да въведат правна уредба, която да вземе предвид реалните условия и параметрите на режима на държавно управление в съответната държава при разкриването на секции. Настояват и в държави, които нямат трайно установен демократичен режим на управление, каквато е Турция, секции да се разкриват само и единствено в дипломатическите представителства и декларациите да се попълват лично и само на място пред секционните комисии.

Ако това не бъде направено от представителите в 45-ото НС, то тогава ще се наложи те да отговарят пред цяла България защо допускат един заклеймен от света режим, който обезглави своята интелигенция, арестува учителите си, журналистите си, затвори телевизии и вестници и обрече на изгнание всеки, дръзнал да критикува Реджеп Тайип Ердоган, да има право на глас в родината ни, допълват оттам. "И последният нееднократно каза на света за „душевните граници" на новата Османска империя. И същият, между другото, открито изказва и своята подкрепа за етническата партия ДПС", смятат от ВМРО.

Те припомнят, че "през 2015 г. благодарение на ВМРО и ПФ, секциите в държавите извън ЕС бяха ограничени до 35 на брой. Така реално беше ограничена и възможността в Турция хора, които нямат българско самосъзнание, да излизат под строй и да гласуват безконтролно за етническата партия ДПС. През 2017 г., отново благодарение на нашето настояване и намеси, беше въведено задължителното изискване декларациите да бъдат попълвани и подписвани лично в секциите зад граница. Още нещо, което услужливо беше пропуснато като методическо указание от ЦИК и което предизвика прецедентите хора, които даже не знаят как да напишат имената си на български, да дават своя глас за бъдещото управление на държавата. Това и останалите недопустими нарушения там накараха нас от ВМРО да поискаме касиране на изборите в съседната държава".

В позицията си ВМРО пише още, че "вместо да обърнат внимание на тези сериозни нарушения, които за пореден път съпътстваха изборния процес в Турция, народните представители в 45-ото НС решиха да обслужват тясно партийните си интереси, с което дават обаче и неограничена възможност на Ердоган да има думата в политическия живот на България. И така реално гарантираха незаобиколимото място на ДПС в управлението на България в следващия парламент".

"Ние от ВМРО призоваваме всички депутати от 45-ото НС от всички парламентарни групи да загърбят популизма и личната партийна изгода и да обърнат внимание на сериозните проблеми, които се отварят в българския политически живот с безусловното премахване на ограничението на секциите и гласуването по пощата. Ако не го направят, ще докажат, че съществуването на това Народно събрание е ненужно и вредно и единственото, което могат да направят, е да се саморазпуснат, за да дадат възможност на честните и достойни български граждани да изберат нов националноотговорен парламент", заключват от движението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови