ВМРО предвижда средна пенсия 700 лв., средна заплата 2500 лв. и 70 лв. ваучери за лекарства

OFFNews 04 март 2021 в 13:15 3715 1

Средна пенсия 700 лв., средната работна заплата до 2500 лв., 70 лв. ваучери за лекарства за пенсионери и хронично болни българи. Данъците няма да се увеличават и държавните разходи ще бъдат намалени. Паралелно с това ще се увеличат парите за втората година майчинство и ще се осигурят безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете.

Това са част от мерките, които са залегнали в програмата на ВМРО за 45-ото Народно събрание (мандат 2021-2025 г.). Ще бъде продължена и политиката за увеличаване на заплатите на лекари, учители, военни и полицаи.

Ето какво предлага още ВМРО:

Наред с това ще отменим Закона за социалните услуги и ще „изчистим" законите от всички антисемейни и антидетски текстове и ще приемем нов Кодекс за социално подпомагане, с който да се сложи край на социалния паразитизъм на маргиналните групи.

В условията на глобална пандемия и наложените противоепидемични мерки всички бизнеси са засегнати. Ние сме помислили и за това. Имаме пакет от антикризисни мерки, които да подадат ръка на най-засегнатите сектори.

За нас в условията на стопанска криза най-важните мерки са тези, които стимулират инвестициите и предприемаческата инициатива, водейки до изпреварващ растеж; намаляват данъчно-административното бреме върху служители и бизнеси, без вдигане на преките данъци, което е важно за формиране на спестяванията и инвестициите; дават „гъвкавост" на пазара на труда, където е най-големият удар, изразен в ръст на безработицата и свиваща се заетост; оставят повече ресурс близо до проблемите на гражданите, създавайки конкуренция в добрите практики между общините.

Прилагаме пакетите от антикризисни мерки и приоритетите за повишаване доходите и качеството на живот на българите през мандат 2021-2025.

Приоритети на ВМРО – Българско национално движение за повишаване доходите и качеството на живот на българите през мандат 2021-2025

1. Ние от ВМРО ще работим за повишаване на средната пенсия за страната до 700 лв. Ще настояваме за преизчисление на пенсиите на всички българи, които имат изискуемия трудов стаж, и предвиждаме 30% среден ръст на пенсиите до края на мандата.

2. Нарастването на доходите на работещите хора продължава да бъде една от основните цели на ВМРО и до края на мандата ще увеличим средната работна заплата до 2500 лв. Минималната работна заплата ще бъде увеличавана всяка година по формула, като процент от средната по сектори и региони.

3. Предвиждаме увеличението на заплатите в армията и полицията да запази темпа от 10% годишно. Ще бъде попълнен незаетият щат, за да могат тези институции в максимална степен да гарантират сигурността - националната и личната, на всеки гражданин.

4. Продължаваме темпа на увеличение на парите за заплати на учители, лекари и медицински персонал.

5. Ще дадем ваучери за лекарства по 70 лв. на месец за бедните пенсионери и хронично болни българи.

6. Ще осигурим ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти за всеки български пенсионер, работещ, студент и ученик. Още миналата година депутати от ВМРО внесоха такива текстове като постоянна действаща мярка в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма. Това ще е не само социална придобивка, но и шанс за рестарт на бранша.

7. ВМРО ще се бори за увеличение на парите за втората година майчинство, така че да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да се повишават с нея. В момента са 380 лв. на месец, а минималната работна заплата е 650 лв.

8. Ние от ВМРО считаме, че всяко българско дете има право безплатно да посещава ясла и детска градина. Предвиждаме в най-кратки срокове да се инвестират поне 100 млн. лв. за изграждането на нови детски градини и ясли, обособяване на вече изградени подходящи сгради и ремонт на старите градини и ясли. Само по този начин ще се прекрати унизителната томбола, в която сега се разиграват имената на хиляди дечица всяка година.

9. ВМРО ще настоява за въвеждане на необлагаем минимум, за да подкрепим хората с ниски доходи. Ще настояваме и семейното подоходно облагане, което извоювахме за 2021 г., предвиждащо данъчни облекчения за всяко работещо семейство, както следва - 450 лв. за едно дете, 900 - за две, 1350 - за три деца, да стане постоянно и сумите до края на мандата да се увеличат до 600 лв. за едно дете, 1200 лв. - за две и 1800 лв. - за три деца.

10. Ние от ВМРО ще работим за безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12-и клас.

11. Закон за частния фалит ще е сред законодателните ни приоритети. Въпреки че постигнахме голяма победа, премахвайки „вечния длъжник", трябва да гарантираме на хората, които са добросъвестни, защита от произвола на ЧСИ и колекторски фирми и нормален стандарт на съществуване.

12. Ще прекратим договорите с т.нар. „американски централи" в Маришкия басейн, които представляват неправомерна държавна помощ за сметка на потребителите и това ще е предпоставка за намаляване цената на електрическата енергия.

13. Ще приемем на нов Кодекс за социално подпомагане. Първо: като средство срещу социалния паразитизъм и точенето на помощи от различни кранчета, което позволява на уж самотна майка да получава повече като безработна, отколкото работейки. Кодексът трябва да създаде единна база данни за помощите и да им сложи лимит. Второ: той да отмени ЗСУ и ревизира всичките му скандални за родителското движение разпоредби. Трето: да гарантира адекватна подкрепа за хората с увреждания.

14. Закон за защита правата и интересите на възрастните хора, който да гарантира допълващо социално подпомагане за пенсионери, чиято пенсия от трудова дейност е под линията на бедност.

15. Нов подход за интеграция на циганите чрез образование, труд и санкции при неспазване на закона. 30 години ни се предлага от всяка следваща власт интеграция на „ромите", която ни учи да ги понасяме каквито са, а за тях създава привилегии и чувство за безнаказаност. В резултат те мизерстват и се маргинализират, но бароните им и НПО-тата забогатяха чувствително. В резултат имаме социален паразитизъм и криминален взрив, но пък удобен електорат за всеки, който си плаща.

Антикризисни мерки за съживяване на икономиката

Философия на мерките

В условията на стопанска криза най-важните мерки са тези, които стимулират инвестициите и предприемаческата инициатива, водейки до изпреварващ растеж; намаляват данъчно-административното бреме върху служители и бизнеси, без вдигане на преките данъци, което е важно за формиране на спестяванията и инвестициите; дават „гъвкавост" на пазара на труда, където е най-големият удар, изразен в ръст на безработицата и свиваща се заетост; оставят повече ресурс близо до проблемите на гражданите, създавайки конкуренция в добрите практики между общините. Като вземаме предвид тези базови икономически постулати и доказаните във времето добри практики, от ВМРО предлагаме:

1. Ускорена технологична модернизация, дигитализация и въвеждане на електронно правителство. Извършване на анализ на капацитета на администрацията с цел изчистване на подоптимални и несвойствени публични услуги и функции, което ще позволи намаляване и оптимизиране на държавните разходи във времето, без трупане на дефицити и задължения в бюджета. В рамките на 4-годишен мандат държавата да намали процента на преразпределение през бюджета по Консолидираната фискална програма до 35 на сто от БВП. Това ще остави пространство за повече частна инициатива и ще намали корупционния натиск върху институциите;

2. Отпадане на данък дивидент. Данък дивидент е наказание за генерирането на печалба и представлява двойно нейно облагане. Един път се дължи корпоративен данък от 10 на сто и втори път при разпределянето на тази печалба - данък дивидент от 5%. Тази мярка е добър знак към родните предприемачи и стимулира инвеститорите;

3. Намаляване на данъка върху ЕТ - намаляване на данъчната ставка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от сегашните 15% на 10%. Малките играчи обаче са силно уязвими. Едноличните търговци трябва да поемат данъчна тежест на общо основание като самонаети лица;

4. Ускорена данъчна амортизация за инвестициите в машини, оборудване и технологии - по-бързата подмяна на капитала и машините, с които оперират фирмите ще доведе до по-висока производителност на служител за единица време, а оттам и до по-високи реални доходи за всички. Фокус към фирмите, които залагат на нови технологии и софтуер с акцент превръщане на България във важен технологичен център на Балканите;

5. Създаване на Гаранционен фонд с петгодишен период на действие за вноските по кредитите на микрофирми и физически лица, участващи в Мораториума по плащане на кредитите, удължен и важащ до март 2021 г. Възможност за предоговаряне с кредиторите и получаване на нови безлихвени кредитите за фирми от най-засегнатите сектори – туризъм, транспорт, увеселителен бизнес и други;

6. Антикризисно увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 лева на 150 000 лева за период от 3 календарни години, което ще направи прага един от най-високите в Европейския Съюз. След изтичането на трите години той да остане 150 000 лева. Друг важен стълб с цел стимулиране на стопанската активност е прагът да стане 250 000 лева за по-изостаналите икономически региони на страната до момента, в който те не догонят средните равнища за страната;

7. Замразяване на минималния и максималния осигурителен доход на нивата от 2020 година за период от 3 години. Мярката е антикризисна и цели да подпомогне малките и средните предприятия в процеса по наемане на нови хора;

8. Отпадане на данък „уикенд" – труден за администриране и допълнителен разход за бизнеса за правна и счетоводна консултация;

9. Премахване на неданъчни и административни пречки пред малкия и микро бизнес, касаещи процеса по наемане и освобождаване в Кодекса по труда. Цялостен ремонт на кодекса и вкарване на повече „гъвкавост";

10. Твърдо отстояване на „плоския данък" и равното третиране на българските граждани от страна на държавата. Въвеждане на „прогресия" в облагането на физическите лица ще удари най-всеотдайните и продуктивни в нашето общество, влошавайки проблема с бедността заради намалените стимули за производство, спестяване и инвестиции;

11. Финансова децентрализация: общините понасят най-големия удар от кризата. Освен това решенията трябва да се вземат максимално близо до проблемите на хората. Предлагаме 2 процентни пункта от приходите от Данък общ доход (ДОД) за физическите лица да остават в общината, където е генериран доходът на заетото лице. Мярката бе обсъждана от последния кабинет, но отиде в посока тези 2 проценти пункта да „надграждат" 10-процентна текуща ставка, което изроди първоначалната идея. Въвеждане на второ ниво на местно самоуправление – окончателно дефиниране на източниците за финансиране, подготовка на нормативната уредба и реализация;

12. На базата на регистъра на държавните фирми да се изготви план за оптимизация на неефективните (десетки държавни фирми са на загуба) или листване на борсата на дялове на качествени държавни компании. Това ще вкара свеж ресурс в хазната и ще увеличи участието на гражданите в процеса по контрол и мениджмънт на държавните предприятия;

13. Изграждане на ясна и прозрачна стратегия за развитие на българския капиталов пазар. Развитието му минава през намирането на стратегически инвеститор, който да интегрира пазара ни регионално. Това ще даде възможност на родните компании да имат още един важен източник за набиране на капитал за растеж, а на българските граждани – възможност за спестявания за старини и допълнителен доход. Ще привлече и повече чужди спестявания, спомагайки растежа ни. Облекчаване финансирането на малки и средни предприятия чрез капиталовия пазар. Осигуряване на прозрачност и защита на инвеститорите.

14. Улеснен достъп до пазара на труда на „външни" българи, програма насърчаваща преселването и интегриране на наши сънародници от новите и стари задгранични общности. Те могат да дадат допълнителен импулс на икономическата активност, а и да задоволят глада за работна ръка в сектори като земеделие, индустрия, строителство и др.

15. Портал за предложения и проблеми, възникнали при регулацията и администрирането на бизнеса и въвеждането на нови правила, закони и процедури. Предлагаме създаване на единен информационен портал за директна комуникация на бизнеса и гражданите с държавата. Резултатите от подадените онлайн сигнали, ще бъдат обобщавани от икономически съвет, който ще излиза периодично с препоръки за бързо и навременно калибриране на проблемите с оглед на нуждите на бизнеса и обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови