Властта готви по-строги санкции за нарушителите при обществените поръчки

Николаос Цитиридис 10 март 2016 в 13:46 1650 0

Снимка OFFNews

"С колегите обсъждаме въвеждането на много по-строг санкционен режим за нарушителите при обществени поръчки. Досега борбата срещу тях нямаше желания ефект, но това ще се промени", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на кръгла маса "Модернизация на обществените поръчки", организирана от Камарата на строителите в България. 

На събитието присъстваха още министърът на околната среда Ивелина Василева, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и други. 

Новият вид контрол ще бъде насочен и срещу "рецидивистите" в областта на обществените поръчки, за които се знае, че системно нарушават правилата.

Дончев изрази увереност, че властта няма да спре с действията си по контрола на обществените поръчки, което ще доведе до повече спокойствие у възложителите. Той допълни, че се работи усилено по стандартизацията на документите за обществени поръчки. 

Независимо дали бенефициентът е малка, средна или голяма фирма, тя по всяко време ще може да стане обект на предварителен контрол. 

"Не когато са загубени или откраднати парите, а още преди това контролният орган ще предотвратява подобни злоупотреби", категоричен бе Дончев. 

Вицепремиерът нарече действията на Борисов по спирането на обществени поръчки за над милиард лева "извънредно мероприятие", което има за цел да внесе ред в системата. 

Тази сутрин енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчката на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 на стойност близо 30 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Проверката бе наредена от премиера Бойко Борисов. 

Дончев сподели още, че за миналата година има 5913 възложители, почти 24500 изпълнители, 11111 обществени поръчки, от които близо 10% са с европейско финансиране.

Министър Ивелина Василева похвали работата по разплатените средства за Оперативната програма за опазване на околната среда. В сектор "Води" в периода 2007-2014 г. са разплатени над 2.4 млрд лева и са изградени над 2500 км канализационна и водоснабдителна мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови