Визионерско обобщение на колосален напредък: Изтекоха опорните точки на властта за дебата по вота на недоверие

Фокусът на дебата да е върху взимането на 4,2 млрд. лв., а не върху затварянето на тецовете, съветва изтеклият документ

Ружа Райчева 12 октомври 2023 в 14:14 2895 1

Кирил Петков говори с Николай Денков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кирил Петков говори с Николай Денков в пленарната зала

Списък с "опорни точки" на управляващите за дебатите по вота на недоверие изтекоха в медиите. От "Възраждане" и "Има такъв народ" се възползваха от случая, за да прочетат списъка от парламентарната трибуна. 

Представители на управляващите не потвърдиха, но и не отрекоха автентичността на документа. Направи впечатление, че те говорят с тезите, очертани в документа.

Писането на опорни точки или опорки е обичайна практика за институции и партийни централи, когато трябва да се говори на големи събития, срещи и при кризи.

Искра Михайлова от "Възраждане" първа съобщи за изтеклия списък с опорни точки в пленарната зала. След изказване на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков тя коментира, че от вчера знаят какво ще каже и че е объркал кое изречение да каже и погрешка е взел от опорните точки на премиера Николай Денков.

Лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че изтеклият вчера файл е озаглавен:"Разпределение на говоренето на министрите. Вот на недоверие. Опорка" и заяви, че документа пише, че вниманието трябва да се насочи към "голямата картина и колосалния напредък на правителството" откакто управлява кабинетът "Денков".

Според документа дебатът трябва да се фокусира върху въпроса дали България ще вземе 4,2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, а не дали ще се затворят тецовете.

"Три пъти има "колосален" в тези опорки. Този, който ги е писал, е колосален некадърник. Вие сте тотални шушумиги. Оставям ви го тука, да се ориентирате, докато четете", каза Тошко Йорданов, след като прочете списъка с опорните точки.

Кирил Петков отговори, като заяви, че става дума за бъдещето на България, а той слуша "комедийни изказвания". Той призова опозицията да не използва страха на хората чрез поискания от тях вот на недоверие.

Според документа енергийният министър Румен Радев е трябвало да очертае "голямата картина в енергетика", да оборва лъжите и да използва думата "лъжа" свободно. За финансовият министър Асен Василев пише, че трябва да внесе спокойствие за цените на тока, ако може от трибуната, ако не - в кулоарите. В крайна сметка Василев говори в кулоарите с тези, описани в т.нар. опорни точки.

За премиера Денков е заложено, че трябва "визионерски да обобщи" извън предизборните кавги, както и да отбележи "колосалния напредък", който кабинетът е отключил в за 4 месеца.

Ето какво пише в изтеклия вчера документ относно ролята на министрите по време на дебатите:

"Радев (енергийният министър Румен Радев, б.р.):

Започва с очертаване на голямата картна в енергетиката.
Тежкото наследство и изоставане, което кабинетът е преодолял само за 4 месеца.
Визията за развитие на българската енергетика

След първото изказване, което очертава визията:

Оборва всяка ЛЪЖА с конкретика. Използва думата ЛЪЖА свободно.

Василев:

(ако успее от трибуна, ако не – пред медиите, в кулоарите)

Внася спокойствие за цените на тока и бюджета
Колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца след години изоставяне на цели сектори

Богданов:

Новата визия за по-високо технологична икономика на България (визионерско, над дребните предизборни сплетни)
Лукойл и дерогацията
Паралел с други индустриални сектори, които са изчезнали поради естественото развитие на икономиката (текстилната индустрия след 201о и възхода на заетостта в автомобилостроенето и електрониката)

Гвоздейков:

Пристанище „Лукойл“ (ако има атаки по тази линия)

Шалапатова:

Паралел между природните ресурси и всъщност най-ценния ресурс на региона: човешкия капитал
Визия за заетост от нов тип – Картографиране на уменията
Всички средства, които могат да се вложат в развитие на човешкия капитал в региона.

Цеков:

Инвестиции в енергийна ефективност
Териториалните планове като част от цялата оперативна програма – благодарности към екипа на енергетиката и подкрепата на целия кабинет, че успяхме да наваксаме огромното закъснение

Денков:

Обобщава визионерски отвъд дребните предизборни кавги
Колосалният напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове (само за 4 месеца) гарантира спокойствие и предвидимост.
Всички усилия на министерския екип са насочени към грижа за хората и осигуряване на развитие след години застой в цели сектори
В сложната геополитическа обстановка, енергийната независимост на България е ключова за националната ни сигурност. И сега има едни пари, които ни помагат да осигурим това. Проява на безотговорност би било да се откажем."

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

12.10 2023 в 16:07

Напълно им вярваме на тия палячовци, начело с Тошко Африкански! Защо техните опорки не изтичат? Защото са само две: "Загробвате българската енергетика" и "SI4KI 6EOMRE ME". :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика