Великобритания включи в черния си списък Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков

OFFNews 10 февруари 2023 в 18:15 7103 5

остров

Снимка Архив

Великобритания вкара в списъка си трима влиятелни българи.

Великобритания налага санкции срещу трима влиятелни българи - Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, обяви външният министър на кралството Джеймс Клевърли. Според съобщението на британските власти тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

Ето цялото съобщение до медиите:

Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България.

"Прозрачност без граници" класира България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа.

Бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с властта си чрез пренасочване на държавни средства в своя полза. На трите високопоставени лица от български произход днес (петък, 10 февруари) бяха наложени забрани за пътуване на териториите на двете държави, а активите им бяха замразени, съгласно Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство (UK’s Global Anti-Corruption (GAC) sanctions regime).

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза:

"Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани личности."

Обединеното кралство действа в близко сътрудничество със САЩ, с цел да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепването на върховенството на закона чрез санкциониране на фигури, замесени в значителна корупция.

Санкционираните лица са:

Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на влиянието на медийната си империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най- голямата държавна енергийна компания в България, който използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков масово използва подкупи, за да защити бизнес интересите си.

Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията по света и ще продължи да използва всички средства, с които разполага, за да се справи с корумпираните личности, където и да се намират те.

Правителството на Обединеното кралство е санкционирало общо 35 физически и юридически лица, включително трите днес, съгласно Глобалния антикорупционен режим от неговото въвеждане през април 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

10.02 2023 в 21:44

"буци и геши коги?"Ще дойде и техния ред! Просто трябва да дочакаме украинците да смачкат главата на руската измет. Нещата са навързани. Всичко ще си дойде на място!

3767

4

Име на профила

10.02 2023 в 20:45

буци и геши коги? :( айде в ЕС ги пазят ЕНП да речем, ама какво спира янките?

1236

3

БотоксПутю

10.02 2023 в 19:50

Стана тя каквато стана. А милиционера Гешев кога и къде?

2073

2

Johnny B Goode

10.02 2023 в 19:34

Май този път сериозно са се заели да свършат работата на каскета.

22548

1

dolivo

10.02 2023 в 19:05

срамота, Англичаните да ни вършат работата.

А високопоставения Пеевски е депутат дори.
 
X

Подкастът на OFFNews