Вдигането на минималната работна заплата можело да доведе съкращения

OFFNews 01 декември 2014 в 18:51 2049 5

Менда Стоянова

Вдигането на минималната работна заплата не е добра новина. То може да доведе съкращения. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вдигането на минималната работна заплата не е проблем за бюджета, но ще се отрази на бизнеса, подчерта Стоянова.

Много хора виждат в това повишение възможност за повишаване на всички заплати, тъй като обикновено минимално възнаграждения получават хората без образование и трудов стаж и е логично да има определена стъпка и за останалите. Не всички фирми обаче могат да си го позволят и може да се стигне до съкращения, убедена е тя.

На въпроса дали това увеличение няма да повиши покупателната способност и потреблението Менда Стоянова отговори, че България е малка икономика с малък вътрешен пазар и не може да се разчита, че ще се издърпаме сами като Барон Мюнхаузен.

Страната ни зависи от процесите в Европейския съюз, а сега се наблюдава забавяне, което води и до намаляване на прогнозата за ръст през следващата година, уточни Стоянова.

По повод тегленето на нов дълг и това, че в момента няма обществена реакция на този дълг, както беше при правителството на Пламен Орешарски, Стоянова коментира, че реалният ръст на дълга сега е 2 млрд. лева, а останалото е рефинансиране на стари задължения.

Менда Стоянова заяви още, че цесиите в КТБ трябва да останат след края на процедурата по несъстоятелност на банката. Тя е категорична, че няма причина за притеснения от евентуални съдебни дела от едри вложители.

По български обичай всичко се жали в България, при това до най-висока инстанция. Това, че някой заплашва, че ще жали, не значи, че трябва да се от справедливо законодателство, коментира председателят на бюджетната комисия.

Никъде в Европа при фалит на банка не се разрешава прихващане на кредити и депозити извън гарантираните, подчерта Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови