Вътрешният министър за избягалите убийци на Балтов: Пак МВР трябва да поеме вината

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2015 в 08:31 4570 3

Вътрешният министър за избягалите убийци на Балтов: Пак МВР трябва да поеме вината

Пак МВР трябва да поеме чужда вина. Така вътрешният министър Веселин Вучков коментира случая, при който двама от осъдените за смъртта на студента Стоян Балтов през 2008 година. 

Присъдите срещу Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха произнесени на последна инстанция на 22 декември, като на следващия ден те не бяха открити на адресите си и бяха обявени за общонационално издирване. 

Веселин Вучков направи аналогия с изчезването на братя Галеви преди да бъдат произнесени присъдите им на последна инстанция. Той припомни, че още тогава е обсъждано какви мерки трябва да бъдат взети преди да бъде произнесена присъда на последна инстанция. Той обясни, че има "съдебна полиция", която трябва да приведе подсъдимите в затвора, "българското СДВР" разбира за изчезването им, едва когато са в неизвестност и бъдат обявени за издирване. Вучков също така обясни, че от 2007 година не се прави граничен контрол и няма как Гранична полиция да задържи двама осъдени.

"Не се прави 100-процентов граничен контрол на никого, а като станем част от Шенген ще преминаваме границата с 60 км. в час. Как тогава полицията да проверява, че някой е с присъда? Това е абсурд", заключи министърът и обясни, че трябва да се търсят алтернативни форми, така че законодателството да бъде адекватно.

Според него решението е в електронното проследяване, но това трябва да бъде обсъдено от юристи и да бъде предложено като законови промени от правосъдния министър. 

Вучков обясни, че до края на другата седмица всички командировани на границата полицаи се връщат и "започват да работят това, за което са се явили на конкурс". Той каза, че престъпността се е повишила и за борбата с нея е необходим полицейски състав. "Оттук насетне въпрост е как да усилим капацитета на границата особено след настъпване на пролетта", каза министърът.

Той обясни, че вариантът е в това да се включи армията - освен с техника, но и с прокарване на пътища и със съвместни патрули. Според министъра струпването на армия на границата не е агресия спрямо турската страна. "Имаме нужда от временно съдействие. Става въпрос за подкрепа за кадрови състав, техника, пътища. Няма пречка няколкостотин военни да патрулират. Ако има юридически проблем, бихме могли да го отстраним", каза Вучков. 

Той каза, че на границата има пътища, на които не може да премине дори и съвременна високопроходима техника. "Два месеца ни трябваха, за да стигнем до извода, че тази операция трябва да бъде прекратена", каза Вучков и допълни, че три дни преди инцидента, при който загина полицай преди Коледа, е внесен доклад с разчети за това какво трябва да бъде свършено за подобряване условията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 11:46

"Присъдите срещу Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха произнесени на последна инстанция на 22 декември, като на следващия ден те не бяха открити на адресите си.."
Доколко изобщо е нормално да не са под никакво наблюдение дори?? И какво, на който не му хареса присъдата има 24 часа да изчезне?!?!

06.01 2015 в 11:05

"А войската може да се включи, не виждам пречки."
Ами или си кривогледа, или сляпа, или с високо организирано въздушно прастранство в областта между двете уши. Възможно е и трите накуп.
1. Границата се охранява от Гранична ПОЛИЦИЯ!
2. "Войската" няма ресурс. Виж им бюджета колко пъти по-малък е от този на МВР.
3. Колко калпака са в МВР и колко в МО?

"А войската може да се включи, не виждам пречки."
Виж горните предположения.
Да, тя може да се включи! Тогава и само тогава, когато главнокомандващия издаде такава заповед. А издаването им е свързано с "необходими и достатъчни условия". Едно от тях е страната ни да се намира във война. Друго е да има обявено военно положение на част от територията ни. За справка дори в укро-Стан след 8 меса на военни действия с танкове артилерия и авиация НЯМА обявено такова. (Обявят ли МВФ спира кранчето.)Ако и бозата ти е като мнението, очаквам в каца с боза ти д има удавен черен котарак.
:)

06.01 2015 в 09:57

Брех да му се невиди, тоя ше вземе да ми хареса като министър, но все пак предпочитам да видя действия, а не думи. А войската може да се включи, не виждам пречки. Тук говорим за национална сигурност, даже бих казал, длъжни са!
Но има и друго, пак национална сигурност. БХК и особеностите на етноса да педофилства и да прай чавета на кило, щото им харесвал процеса на правене! Та тия бежанци от индианско ко ше ги прайм?