Вътрешният министър за избягалите убийци на Балтов: Пак МВР трябва да поеме вината

OFFNews 06 януари 2015 в 08:31 4976 3

Вътрешният министър за избягалите убийци на Балтов: Пак МВР трябва да поеме вината

Пак МВР трябва да поеме чужда вина. Така вътрешният министър Веселин Вучков коментира случая, при който двама от осъдените за смъртта на студента Стоян Балтов през 2008 година. 

Присъдите срещу Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха произнесени на последна инстанция на 22 декември, като на следващия ден те не бяха открити на адресите си и бяха обявени за общонационално издирване. 

Веселин Вучков направи аналогия с изчезването на братя Галеви преди да бъдат произнесени присъдите им на последна инстанция. Той припомни, че още тогава е обсъждано какви мерки трябва да бъдат взети преди да бъде произнесена присъда на последна инстанция. Той обясни, че има "съдебна полиция", която трябва да приведе подсъдимите в затвора, "българското СДВР" разбира за изчезването им, едва когато са в неизвестност и бъдат обявени за издирване. Вучков също така обясни, че от 2007 година не се прави граничен контрол и няма как Гранична полиция да задържи двама осъдени.

"Не се прави 100-процентов граничен контрол на никого, а като станем част от Шенген ще преминаваме границата с 60 км. в час. Как тогава полицията да проверява, че някой е с присъда? Това е абсурд", заключи министърът и обясни, че трябва да се търсят алтернативни форми, така че законодателството да бъде адекватно.

Според него решението е в електронното проследяване, но това трябва да бъде обсъдено от юристи и да бъде предложено като законови промени от правосъдния министър. 

Вучков обясни, че до края на другата седмица всички командировани на границата полицаи се връщат и "започват да работят това, за което са се явили на конкурс". Той каза, че престъпността се е повишила и за борбата с нея е необходим полицейски състав. "Оттук насетне въпрост е как да усилим капацитета на границата особено след настъпване на пролетта", каза министърът.

Той обясни, че вариантът е в това да се включи армията - освен с техника, но и с прокарване на пътища и със съвместни патрули. Според министъра струпването на армия на границата не е агресия спрямо турската страна. "Имаме нужда от временно съдействие. Става въпрос за подкрепа за кадрови състав, техника, пътища. Няма пречка няколкостотин военни да патрулират. Ако има юридически проблем, бихме могли да го отстраним", каза Вучков. 

Той каза, че на границата има пътища, на които не може да премине дори и съвременна високопроходима техника. "Два месеца ни трябваха, за да стигнем до извода, че тази операция трябва да бъде прекратена", каза Вучков и допълни, че три дни преди инцидента, при който загина полицай преди Коледа, е внесен доклад с разчети за това какво трябва да бъде свършено за подобряване условията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!