Без зелен сертификат от 20 март, мерките падат в три стъпки

Янка Петкова 21 февруари 2022 в 16:00 27584 5

Към 20 март ще прекратим всички ограничения, включително зеленият сертификат. Цифровият сертификат ще е необходим само при пътуване. Това съобщи премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

„Както се вижда на картата на портала с регионите, червеният цвят отстъпва на жълтия. Влизаме цялата страна в етап две и етап три, като очакваме със скоростта, с която се движим по нашия модел, че ще стигнем и до етап едно в съвсем къс период. Това означава, че цяла България ще бъде в зелена зона“, коментира премиерът. 

Той посочи, че страната е преминала през Омикрон вълната без масово затваряне на училища и бизнеси.

"Това беше благодарение на методиката, която създадохме с целия отбор на базата на интензивни легла и на базата на модел, който изчисляваше реалните опасности за здравната система“, допълни още министър-председателят.

Кирил Петков отчете и увеличени темпове на ваксинацията у нас, след като за 60 дни са поставени около 800 хил. дози ваксина, макар и предимно бустерни.

„Ще продължим да стимулираме българите да се ваксинират“, коментира още той. Премиерът отправи благодарност и към лекарите на първа линия.

"Усилията дават резултат в една несъвършена здравна система, с нерешени проблеми от десетки години, с недостиг на кадри. Благодаря и на медицинските сестри, фармацевтите и всички заети в системата. Поетапното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. 90% от починалите от инфекцията не са били имунизирани", подчерта здравният министър проф. Асена Сербезова.

"Не са много моментите, когато се радваме да кажем нещо положително. След 2 години ограничения идва моментът в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадът в заболеваемостта за последните две седмици е 24,8%. Под 6000 са пациентите в болница и се надяваме тази тенденция да продължи. На базата на сериозен анализ решихме да предприемем стъпки към облекчаване на мерките. Ако имахме ваксинационен обхват като този във Великобритания и ние можехме да преминем към пълнd отмяна на ограниченията", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Освобождаването на мерките в три стъпки

От 24 февруари в заведенията ще може да се влиза без зелен сертификат, освен ако собственикът не държи клиентите да го представят. Сертификатът остава задължителен за персонала. Допуска се посещението в езикови школи и центрове за обучение на групи до 12 деца.

От 5 март във всички обекти ще се влиза без зелен сертификат, независимо от желанието на собственика, за персонала той остава задължителен. Разрешава се присъственото обучение в езикови и образователни центрове без ограничения в броя на децата, при спазване на дистанция. Допуска се и смесване на групите. Провеждането на граничния здравен контрол на гранични пунктове ще става съобразно цветовите зони, като отпада групата на страните от тъмночервения списък.

От 20 март няма да са необходими сертификати и за персонала на заведенията. Всички ученици и студенти се обучават присъствено.

Носенето на маски на закрити обществени места ще отпадне най-късно, все още не е определена дата.

"Не очакваме появата на някакви варианти или нови щамове с толкова различни качества, които да обърнат ситуацията, но пък за сметка на това ние оставаме в готовност за реакция ", уточни Кунчев.

По думите на Сербезова облекчаването на мерките няма нищо общо с насрочения за 23 февруари протест на „Възраждане“ срещу зеления сертификат.

За поетапното освобождаване на мерките ще бъде издадена министерска заповед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови