Василев: Инфлацията ще изяде всичко, ако не направим допълнителни капиталови разходи

OFFNews 04 февруари 2022 в 22:12 4279 2

Снимка Стопкадър БНТ

Бюджет 2022 е инвестиционен и има три типа ключови инвестиции - в капитал, в човешки капитал и в институции, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Ние удвояваме капиталовите инвестиции - те стават 5,8% от БВП, правим инвестиции в човешки капитал - здравеопазване, култура, спорт, и правим институционална промяна за реформи в публичния сектор, където да навлезе дигитализацията. И, разбира се, поддържа се социалната база", обясни Василев.

Какъв е бюджет 2022? 

Дефицитът е 4,1% с COVID мерките. Капиталовите инвестиции са 5,8%, така че ние плащаме пенсии, разходи, инвестираме в образование, култура, спорт, институции, допълни той.

По думите на Василев ако не се направят тези допълнителни капиталови разходи, тъй като България е вързана към еврото и нямаме собствена монетарна политика, инфлацията ще изяде всичко.  

Финансовият министър увери, че всички общини, както и всички небитови потребители, ще получат компенсации със сметките за февруари.

Защо работодателите са обидиха?

Истината е, че няма как ние да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Точно затова правим тези инвестиции. Нашето предимство трябва да е квалифицирана работна ръка, модернизирана инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата, коментира Василев.

Смяната на ръководството на "Булгаргаз"

Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от "Газпром". Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на "Булгаргаз", то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно, и че няма смисъл въобще даже да се пробва. Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които "Булгаргаз" има директно споразумение с азерската компания и с "Газпром", коментира Василев относно критиките на президента Радев за уволненията в "Булгаргаз".

Отменения от съда списък по закона "Магнитски"

"Когато беше приет законът "Магнитски", имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се "заразят" от работа с тези хора", обясни Асен Василев.

Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка, каза той по повод решението на ВАС, че българският списък "Магнитски" е незаконен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

05.02 2022 в 08:03

На Кокорчо има ли душица да признае, че "борбата с кризите" в ЕС (които той сам си натриса) има една единствена методика - наливане на виртуални пари? Нито една от кризите досега не можа да се овладее по никакъв друг начин (100% управленска немощ на самоназначилите се брюкселски пръдльовци)...от 100млрд за Гърция (които тия откраднаха), до цветните революции, мигрантите, измислената К19 пандемия, енергийната криза...Безумци!