Василев и Николов срещу Нинова: Замразяване на цените на газа няма да има, на 'Газпром' няма да се плаща в рубли

България може да съди "Газпром", до две седмици в страната ще заработи координационен център за газ и електроенергия

Йорданка Веселинова 28 април 2022 в 18:17 7027 4

Снимка parliament.bg

Вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов не подкрепят предложението на Корнелия Нинова, която по-рано днес поиска България да направи необходимото, за да се възстановят доставките на руски газ. 

На практика това означава правителството да се съгласи да плаща на "Газпром" в рубли. Вчера премиерът Кирил Петков обвини Русия, че нарушава договора и това е рекет. Асен Василев пък бе категоричен, че България няма да плаща в руска валута. По-късно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че страните, които се съгласят да плащат в рубли, ще нарушат общоевропейските санкции срещу Русия. Те бяха наложени на Москва след началото на войната в Украйна.

По-рано днес руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че плащането в рубли било необходимо заради "незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България".

"Руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства. Тоест фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно", каза още тя.

Енергийният министър обаче подчерта, че активите на "Газпромбанк", където се превеждат сумите за руския газ, не са блокирани и няма проблеми с плащането в долари и евро.

Николов отхвърли втората днешна идея на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за замразяване на цените на газа до сегашните им нива. Той смята, че "преди да се обещава нещо, трябва да се прецени дали има необходимия ресурс". Той заяви, че ако бъде постигнато съгласие за общоевропейски поръчки на газ, то цената би била по-ниска от тази на руския.

След срещата на Николов и Василев в Брюксел с Урсула фон дер Лайен е взето решението в България да се създаде регионален координационен център за газ и електроенергия. Той ще управлява общата употреба на газовата и електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа. Центърът трябва да заработи до две седмици. Общоевропейските поръчки на газ, които предложи България и според изчисленията биха намалили цената на синьото гориво дори под тези на руския газ, ще започнат след като се вземе най-доброто инфраструктурно решение, уточни Василев. По думите му ЕК трябва да излезе с позиция през май.

Вицепремиерът заяви, че се преглеждат всички договори с "Газпром", както и че България е поискала правна помощ за арбитража:

"В момента много внимателно се оглеждат договорите, ние сме поискали и правна помощ за арбитража, а също така да се прегледа дали няма използване на доминиращо положение на пазара при това едностранно прекратяване на договора, така че да се задействат юридическите екипи на ЕК. В момента обследваме всички опции, ако имаме основание ще ги съдим ("Газпром" - б.а.)".

Василев заяви, че няма да има никакъв проблем за отоплението следващата зима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

28.04 2022 в 22:17

В енергийните дружества трябва да изринат всички, не с лопати, а с булдозери! До един путинофили!

1220

3

хr4

28.04 2022 в 19:33

То не зависи от нея.Каквото И спуснат-това...

14469

2

случайно прочетох

28.04 2022 в 18:42

Корнела няма ли да престане с тъпотиите си?