Петков за спирането на руския газ: Няма да се поддадем на подобен рекет

Фон дер Лайен уверила премиера, че ответните действия ще бъдат общи

Йорданка Веселинова 27 април 2022 в 10:36 3134 7

Снимка gov.bg

"Няма да се подадем на подобен рекет", заяви премиерът Кирил Петков преди днешното заседание на Министерски съвет по повод новината, че "Газпром" спира доставките на газ за България.

"Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници", увери той.

"Спирането на газа е грубо нарушение на договора и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българските граждани." (В края на март Владимир Путин издаде указ за плащането на газ в рубли, а не в долари, както е по договор - б.а.)

Премиерът увери, че България преглежда всички договори с "Газпром", включително и договора за транзит през нашата страна. Той визира т.нар. Южен/ Турски/Балкански поток, през който преминава газът от Русия за Сърбия. 

"Едностранно действие на изнудване е недопустимо", каза той.

"След милиардите, похарчени за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова (пиарката на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова, в чийто гараж бе открит луксозният автомобил при ареста ѝ през март - б.а.). Да, нямаме 3 милиарда в хазната, защото са похарчени за Турски поток, и не, нямаме диверсификация на база на всичко това."

Премиерът заяви, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега, който го е уверил, че строежът на интерконектора върви по план и ще бъде завършен до края на юни. С Кириакос Мицотакис са разговаряли още и за общи действия за диверсификация с втечнен газ.

Петков съобщи, че е разговарял и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е заявила: "Едностранно нарушаване на договора между Газпром и България не е проблем само на България, но и на Европейския съюз и ответните действия ще бъдат общи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

9

Разумен

27.04 2022 в 13:22

Знак, че правителството не действа от името на народа, а само и единствено обслужва чужди интереси. Продадоха България, сега ще продадат и Македония. После ще се върнат на заплата зад Океана.

1220

8

хr4

27.04 2022 в 12:50

Забравих да похваля Киро!

1220

7

хr4

27.04 2022 в 12:47

Това, че късия си прави устата и ясно и на децата. Въпроса е ше му мине ли номера. И отговора е, ако имаме достойнство като народ и държава, трябва да му се покаже един добре изпънат среден пръст под формата на боеприпаси за Украйна. Да си знае за другия път. Че другия път, я южен паток, я лукойл, я солта...и в пандиза, я нещо друго, а не е като да няма какво.

4038

4

Moirae

27.04 2022 в 12:15

И какво ще предприемете сег?? Хайде да ви видим! Митрофанова още е тук, за военно-техническа помощ за Украйна няма държавническа позиция, Сърбия и Унгария си получават газа…Хайде да ви видим?

-240

3

редовно четящ

27.04 2022 в 12:12

Да, наистина. Такова ясно заявяване на позиция очаквахме от премиера.

1767

2

fiki

27.04 2022 в 10:46

ама нали бяхме неутрални и 90% путьофили, какво е това спиране сега ;(

1171

1

Статистик

27.04 2022 в 10:45

A, е това е приказка, не хък-мък.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки