Външно ще опита да подменя и шофьорски книжки по електронен път

OFFNews 31 август 2016 в 12:30 6458 3

Външно ще опита да подменя и шофьорски книжки по електронен път

С решение на правителството от сряда Министерството на външните работи (МВнР) ще преиздава шофьорски книжки на българи в чужбина по електронен път. Това става с промени в правилника за издаване на българските лични документи чрез електронната платформа "Е-консулски услуги", която се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г.  

"С реализирането му българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност по електронен път, чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на МВнР. Условието за това е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път", се посочва в решението на МС.

Проектът "Е-консулски услуги" към момента има спорен ефект, тъй като до момента Външно не е издало нито една лична карта чрез системата. Работата на услугите е под въпрос, след като стана ясно, че платформата на МВнР на практика е блокирана. Още повече, че за подаване на електронно заявление се изисква български електронен подпис, който може да бъде издаден само у нас. Системата не приема чужди електронни подписи, което на практика обезсмисля работата ѝ. 

Препъникамък по издаването на документите е и изискването старият документ да е издаден в последните 5 години. На практика това означава, че лична карта, която е със срок на валидност 10 години, трябва да бъде подменена преди изтичането на петата година от първоначалното ѝ издаване. 

За българи, живеещи в страна член на ЕС, системата за електронно преиздаване на шофьорски книжки няма да върши работа, тъй като след изтичане на валидния им документ, те могат да си издадат такъв от съответната държава. 

От отчет на Външно министерство става ясно, че от началото на работа на системата - април 2016 г., до края на юли има регистриран само един опит за подаване на заявление през системата. Заявлението обаче не е прието, тъй като е подадено от български гражданин, живеещ в САЩ, който има американски електронен подпис. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови