Външно привика посланика на Северна Македония заради върнатите българи

OFFNews 09 май 2023 в 18:42 1077 1

Снимка mfa.bg

Министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в министерството посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщиха от ведомството. 

По време на разговора министърът е изразил силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Северна Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май не допуснаха петима души да влязат в страна. 

Върнати от границата бяха българският евродепутат Андрей Ковачев, който притежава дипломатически паспорт, Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, както и още трима българи. Групата опита да участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

Министър Кондов е заявил, че подобна мярка е необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна е посочено още, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и министерството очаква да бъде запознато с критериите, според които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Кондов е подчертал, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови