Външно настояло пред посланик Улусой турските инвеститори да учат български

OFFNews 13 май 2019 в 14:50 3650 1

Турският посланик у нас Хасан Улусой беше привикан в Министерството на външните работи днес по разпореждане на министър Екатерина Захариева.

Той е привикан заради изказването му от 11 май, в което призова държавата да насърчи изучаването на турски език като чужд, за да се увеличат турските инвестиции у нас. 

„Пожеланието ми е, защото това ще стимулира турските инвеститори и бизнесмени, които искат да реализират проектите си и да създадат работни места, така и българските граждани, които знаят добър устен и писмен турски език. Това ще насърчи още повече инвестиции от Турция“, каза Улусой на церемония по откриването на четвъртия корпус на турския завод „Теклас“ край Кърджали в събота.

След думите му избухна премиерът Бойко Борисов, който видя в изказването претенция от страна на посланика и посочи, че "не му е работа на посланика да поставя такива въпроси на толкова хубав празник, с толкова приятели". След коментара на Борисов пък заваляха реакции и от редица други политически сили у нас. 

Още в събота пък от Министерството на външните работи пък обявиха, че посланикът ще бъде привикан в понеделник за обяснение. 

Хасан Улусой е пристигнал днес в министерството и е разговарял с директора на дирекция „Югоизточна Европа" Деян Катрачев, тъй като министър Захариева е в Брюксел. 

Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице, обявиха от външното министерство.

"Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи", допълниха оттам.

От министерството цитират и Улусой, който отново е заявил, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Той е предоставил и текста на изказването си, като е обяснил, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани.

Той е подчертал, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови