В служебното правителство на Радев има червена добавка, партиите на протеста да приемат БСП като партньор

OFFNews 20 май 2021 в 10:41 2971 0

Големият проблем в момента е как партиите на промяната да действат заедно. Правителството в страната винаги се харесва от 20-30% от народа и не се харесва от 70 на сто. Тези 70% обаче обикновено са разделени. Това се видя и в предишното народно събрание. Сега президентът им показа със служебното правителство как могат да действат заедно, но все пак - има една червена добавка в кабинета. Може би партиите на промените трябва да приемат като партньор БСП.

Това коментира социологът Първан Симеонов по Нова тв, като коментира данните от проучването на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" с таблети в периода между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.  Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли същите шест формации, които бяха част и от 45-ото Народно събрание, показват цифрите сред гласуващите. 

„В момента различните формации преговарят за коалиции. Ако резултатите останат такива, партиите на промяната пак няма да имат достатъчно гласове, че само те да съставят правителство. Ако има избори за трети път, ми се струва, че някоя от формациите, ще получи наказателен вот”, каза Симеонов. 

Подкрепата за новите формации е като ластик - тя се разтяга и се сгъва, обясни той. Очаква се този път привържениците на БСП да гласуват, което не се случи на 4 април заради коронавируса, подчерта социологът. По думите му "възможно е на някой да му се ходи на трети избори, но народът няма да му се ходи". 

От данните сред всички анкетирани, не само сред твърдо заявилите, че ще гласуват, се вижда, че партията на Слави Трифонов расте, не толкова, че ГЕРБ се свива, обясни Симеонов. 

Според него вотът от чужбина обикновено е протестен, хората гласуват за нови формации, и за ДПС. Вероятно преди това са гласували за Бойко Борисов, сега за Слави Трифонов. Това са идентични явления, каза още Първан Симеонов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!