На избори все пак ще има местни коалиции

Симона Костадинова 26 април 2016 в 14:31 2357 1

Депутатите решиха да запазят местните коалиции. Те отхвърлиха предложението на ПФ за премахване на коалициите на местни ниво.

Текстът беше отхвърлен със 101 гласа "за" и 2 "въздържал се".

Идеята на патриотите за заличаване на местните коалиции беше подкрепена от правната комисия в парламента. И това предизвика недоволство, включително от партии, подкрепящи управлението - АБВ и РБ. 

Първоначално патриотите предлагаха ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, да се регистрират като национална коалиция и да не могат да участват в друг формат за друго село или град. Те мотивираха идеята си с това, че така ще се спрат "бизнес партиите" и "местно ГМО".

След редица срещи между партиите от управлението - ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ - беше постигнат консенсус местните коалиции да останат. При днешната среща с премиера е било договорено местните коалиции вече да нямат наименования, а само да се изреждат имената на всички формации, които участват в тях. 

"Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които подкрепят и формират тази места коалиция, но да ограничим възможността за тези коропративни политически коалиции, които се създават на местно ниво", обясни по-рано днес Цветанов.

Депутатите увеличиха и броя на членовете на общинската избирателна комисия в София от 19 на 39. Целта е да не се стига до хаос, като този в "Арена Армеец" на последните местни избори.

Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец".

Депутатите решиха още, че в общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще се увеличат с по 10 и ще са по 27.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

26.04 2016 в 15:09

Единственото смислено предложение в цялата офанзива на т.н. патриоти. Най-курвенското изобретение на родната демокрация! Всяка подобна групичка се съставя на основата на откровеното желание да се "усвоят" едни пари. В другия вариант - да не изпуснат кокала. Не може партия А да бъде против партия Б в Долно уйно, а в Горно да се съюзят срещу партии В и Г. Нали божем това чудо партията има идеи, програма, цели и пр. Как така в Горно Камарци са едни, а примерно в Гурмазово - съвсем други. Или идеята е една - да се налапаме ние, а другите - да гледат (леле, какво щях да напиша!). За пореден път се вижда, че у нас не е нужно да има политически ред. Така, както няма морал и всичко подобно.

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!