"Управляващите правят първа копка на черна дупка. Тя ще засмуче първо тях и ще изтекат в канализацията на историята"

252 са вече учените от БАН, подписали отвореното писмо с искане за оставка на правителството

OFFNews 18 август 2020 в 16:19 31950 4

Четирима от 252-мата учени от БАН и преподаватели, подписали досега отвореното писмо с искане за оставка на правителството и главния прокурор в подкрепа на протестите, днес изложиха позициите си на пресконференция в БТА: проф. Лъчезар Аврамов, проф. Росица Николова, проф. Емануел Мутафов и гл. ас. Георги Латев.

Позицията не е институционална, от името на БАН, защото всеки трябва да стои зад името си и като граждани ние избрахме този начин - подписка, която все още е отворена, уточни в началото проф. Аврамов.

За протестите и правителството

Проф. Лъчезар Аврамов:

"Този тип управление разгражда държавата политически, икономически, научно, културно. Повече така не може да се продължава. Живеем в държава, в която под вида на демокрация едно лице може да махне с пръст и да изхвърли председателя на Народното събрание, след което на негово място да сложи друго лице, към което очевидно не изпитва никакво уважение и го е демонстрирал в безспорни записи.

Икономически държавата се съсипва поради това, че бюджетът, тоест парите на народа, всяка година се разпределя така, че да има излишъци, които да се насочват извън парламентарен контрол според конюнктурни интереси и мафиотско-олигархични схеми.

България е член на ЕС и е подписала Европейския договор, в който пише, че се стремим към създаване на общество основано на знанието. Какво знание, уважаеми журналисти и граждани, когато Академията на науките от години се бори за физическо оцеляване във време, когато се губи главоломно интелектуалният потенциал, от една страна, поради това, че остарява научни състав и няма кой да го смени, от друга, абсолютната липса на интерес от млади хора поради мизерните икономически условия, при които трябва да преживяват. Стигнали сме до абсурда, че в България няма кандидати за научна работа, няма кандидати за докторантура.

В 21-ви век сме загубили много повече хора, отколкото след две войни. 

Проф. Росица Николова, от 1989 г. в БАН:

Защо подписах това писмо? Прочитайки го, осъзнах, че в него е направен кратък анализ на ситуацията в страната ни и логичен извод от изброените факти. А именно, че единствената възможна гражданска позиция е това гражданско неподчинение, което се случва. Като майка на две деца и баба на двама внука, възпитавам децата си да са морални, възпитани, честни, отговорни към позициите, които заемат. Когато възпитаваме по този начин децата си, а това правителство доведе до това, че моралът, честността да са непознати като думи, ние сме длъжни да реагираме по този начин. Длъжни сме пред собствените си деца да отстояваме позициите си.

Политиките в науката: Всичко, което се прави, се прави на парче, реагира се на определени ситуации и няма цялостна политика за развитието на науката и образованието.

Емануел Мутафов, професор по средновековно и възрожденско изкуство, завършил Атинския университет:

Проф. Мутафов започна изложението си с позиция за вчерашния сблъсък на бул. "Ситняково", когато в отсъствие на реакция на полицията шофьорка опита да прегази протестиращи, които пък се хвърлиха върху колата и счупиха предното стъкло.

"Умолявам сектор "Масови мероприятия" към СДВР най-накрая да влезе в ролята си и да превентира сблъсъците по барикадите", каза проф. Мутафов.

Върнах се в България, за да допринасям за развитието на тази страна, тъй като в Гърция станах патриот. Адмирирам трепетното следене на събитията в България и съпричастността на всички сънародници извън географските граници на родината. И аз съм се интересувал през 90-те години какво става с моите близки. Винаги, когато съм се връщал във ваканция, винаги съм бил на тогавашните мащабни протести. Адмирации, че тези хора продължават да милеят за родината си и искат да се върнат в една нормална, просперираща и сигурна държава. Това са и мотивите да подкрепям протестите, дори и в по-радикалните им варианти, под формата на гражданско неподчинение, тъй като когато един проблем не може да бъде решен по конвенционалния начин, той се решава с криза. Надявам се кризата скоро да приключи и това да се случи с оставка.

Директор съм на Института за изследване на изкуствата към БАН, но не съм тук в това си качество. Държа да отбележа, че когато получих отвореното писмо от проф. Аврамов, умишлено не го разпространих сред своите колеги, тъй като вярвам, че съвременният ръководител няма правото да налага своите политически и граждански убеждения на служителите си. Аз съм от този тип ръководители, които вече шеста година продължават да ходят на работа с градския транспорт и, за ужас на всички, за да свързва семейството ми двата края, пуша контрабандни цигари. Пожелавам на българската политика поне малко от този тип европейски честни и ангажирани ръководители.

Георги Латев, главен асистент в Института по астрономия:

И аз, като проф. Мутафов, не съм в това си качество тук, а да изразя гражданските си позиции и позицията на научен работник от БАН относно събитията в нашата държава.

Учените са по-интересен слой от обществото и преди да вземат позиция, често изчакват някакъв тип рецензия, тоест друг да верифицира позицията им. Тази рецензия я написаха гражданите по площадите в страната и извън нея. Те написаха рецензия за това, че ние, като учени, като едни от хората, които най-добре осъзнаваме ситуацията в страната, трябва и сме длъжни да вземем отношение.

Когато Академията изпадне в криза - в такава сме откакто управлява Борисов - ние сме по площадите, още от 2010 г. Преди година сложихме отново черните знамена, надявайки се обществото да ни подкрепи. Сега дори не го потупваме по рамото.

Благодаря и на смелите колеги от СУ, НБУ, УАСГ, които бяха флагмани на това учените да кажат нещо по темата.

За мен от няколко наблюдения на ситуацията в страната управлението доведе до корупция, която е шистова. Това е нещо като шистов газ, то пропи в почвата на обществото ни, във всяка институция. Такъв тип корупция може да бъде извадена с един от способите, с които се вади шистовият газ - с хидравличен удар. Този удар ние ще направим с гражданското общество. Ще го подкрепим като интелектуалци, културни деятели, общественици. Няма да оставим хора да плашат гражданите чрез своите прийоми на сплашване. 

Белите птици на протеста, гражданите, изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Както казва д-р Николай Михайлов, това е разгул на цинизма, мерзост.

Оставихме хора, произлизащи от силовите групировки в началото на 90-те години, да превземат държавата. Хората с най-ниския интелектуален статус са на върха, на амвона и оттам четат морал на обикновените граждани. Това е недопустимо! Едно лице, което първо беше охрана на другаря Живков, след това главен секретар на МВР, кмет на столицата, сега е премиер на републиката.

Управляващите се опитват да направят "първа копка на черна дупка". Тази черна дупка обаче ще засмуче първо тях и те ще изтекат в канализацията на историята.

Академичният тон не може да бъде спазен. Не може вече да се говори академично. Няма как. За кола, излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи Законът за движение по пътищата, важи Законът за гравитацията. И една джипка много дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира. Това е моето убеждение и затова подписах писмото.

Според проф. Аврамов резултатът от управлението на "това, нещо, което се нарича партия ГЕРБ" е изпадане на България до нивото на държавите от третия свят. Според него ГЕРБ е "клиентелистка групировка, която е обхванала като раков тумор всички обществени структури", а основната цел за неотстъпчивостта на властта да подаде оставка "е свързана не с друго, а с факта, че ако потенциални нови избори се организират не от тях, резултатите въобще няма да бъдат тези, които бяха на предходните избори".

Според него "върхушката трябва да отиде в следствието, в прокуратурата, за да се изследват механизмите на щетите, които те са нанесли на държавата".

Според проф. Мутафов пък съдбата на тези хора трябва да е "доживотен курс по английски език с отсъствие от политиката".

Проф. Аврамов призова всички граждани, които милеят за държавата си, да се присъединят към протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

4

иванку

19.08 2020 в 09:51

Колегата Латев дава едно много удачно решение за изчистване на корупцята - чрез хидравличен удар. по аналогия с технологията за добив на шистов газ. Хидравличан удар е мощни импулси течност върху шистите, не постоянен натиск. Нека пренесем тази аналогия върху начина по който протичат протестите. Убеден съм че всекидневните разходки на неголеми групи граждани и постоянните блокади на кръстовища са просто неефективни. Те не застрашават властта, тя даже се забавлява гледайки нарастващите конфликти между протестиращи и потърпевши. Мисля че едни масови излизания на хора през няколко дни ще има ефекта на хидравличен удар. Като предварително се съобщава датата и часа на протеста, за да има психологичен ефект върху управляващите. Протестите трябва да бъдат по-добре оганизирани. Не забравяйте че насреща е мафията а не само Борисов.

3092

3

hristohh

18.08 2020 в 18:40

Много е жалко, бих казал е и страшно, че всеки един справедлив протест, всяка една справедлива кауза, веднага се налазва от хора с мръсни, користни цели, които биват допускани да злоупотребяват заради слепия, наивен ентусиазъм на групата протестиращи. Лъчезар Аврамов - човекът, който претендира да разбира от медицина. Лъчезар Аврамов, който има "медицински" център, в който се продават срещу съотвената сума фалшиви надежди на хора, изправени пред смъртта. "Медицински" център, в който се прилагат напълно недоказани методи и който многократно е имал проблеми с медицинския надзор. Лъчезар Аврамов, който още през април се опита да направи бизнес с КОВИД като обясняванше как имало вече лекарство, ама, видиш ли, го криели, и искаше да озонира кръвта на болните. И този човек сега е яхнал протеста!

1894

2

Sashkavas

18.08 2020 в 17:16

Avramov, Latchezar A. - Scopus IF 11
Nikolova, Rosica - Scoous IF 13
Latev, Georgi Y.- Scopus IF 11

По света това са научни показатели на докторант и много, много начинаещ учен. С тях човек и асистент не може да стане в добър университет, но явно тук системата ги убива тез наши гении.

1894

1

Sashkavas

18.08 2020 в 17:02

уЧаните се изпразниха. Ха да са живи и здрави и повече да се занимават с наука, че за “скромните” им научни показатели (говоря за средно ниво на средния учан от БАН! Там има разбира се топ учени, но фона е жалък) не е виновен ГЕРБ. Харантутници на държавна баница, дет се надяват някой да им даде повече, но за съжаление няма как да се случи и пак ще ... гушкат парното в полуразрушения институт на БАн и ще се жалват колко са велики ама няма кой да ги оцени.