Управляващите готвят 80 промени в законите до края на годината

OFFNews 26 август 2015 в 12:46 1465 0

В законодателната програма на правителството за второто полугодие на 2015 г. са включени 80 законопроекта. Сред тях са предложения, които са в области, които правителството сочи за приоритетни.

Това става ясно от решенията на днешното правителствено заседание.

Финансовото министерство ще внесе Законопроект на Кодекс за застраховането, с който ще бъдат въведени изисквания на три европейски директиви. Поправки в Закона за защита при бедствия готви МВР, а министерството на отбраната ще предложи редакция на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Кабинетът ще разгледа поправки в Закона за закрила и развитие на културата. С тях ще влязат в сила единни правила за финансиране чрез стандарти на държавните, регионалните и общинските културни институти в сферата на музеите и подводните археологически проучвания и библиотечното дело.

Програмата на правителството предвижда да бъдат направени поправки и в Закона за висшето образование, които ще доведат стимулиране на научноизследователската дейност на висшите училища и развитието на иновациите. Предвижда се създаване на Център за оценка на риска по хранителната верига като самостоятелно звено на подчинение на министъра на земеделието и храните. Неговите компетентности и функции ще бъдат разписани в отделен закон.

Министерството на околната среда и водите ще предложи промени в три закона – за управление на отпадъците, за биологичното разнообразие и за защитените територии. Здравното министерство готви изменение и допълнение на Закона за здравето, с които ще се създаде единна информационна здравна система, оптимизиране на органите на медицинската експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови