Учители от София-област са натискани да гласуват за определена партия

OFFNews 13 август 2021 в 14:07 5033 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Учители от София-област са натискани да гласуват за определена партия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, като отказа да каже името на партията. Думите му бяха в отговор на въпрос на Ангелина Ангелкова (ГЕРБ) “относно разпити на учители от София област”.

Рашков каза, че МВР работи по сигнали, като единият от сигналите е срещу “Р.И, която работи в съответното звено на образование”. Тя е обикаляла със служебна кола по учебните заведения и е агитирала. “Тези учители (разпитваните б.р.), те не са потвърдили сигнала. Защо не са потвърдили сигнала да ви кажа, защото се страхуват от уволнения”, каза Рашков. Той добави, че този сигнал е в прокуратурата, “Натискът е бил огромен, Една директорка в Годеч, не се е поддала на сигнала и е уволнена, тя се казва Илина Николова. Тя не е имало какво да губи и е съобщила на областния управител. И се оказа, че има много подобни сигнали, но те са анонимни, защото се страхуват от уволнение”, каза Рашков.

На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по изборите, каза Рашков в отговори на друг въпрос на депутата Георги Кадиев (БСП) за мерки и действия на МВР за провеждане на честни избори и противодействие на купения и корпоративен вот.

"За всеки един от тези случаи, предварително е получена информация, че конкретно лице се подготвя да предприема действия, свързани с политическите права на гражданите, т.е. да мотивират да се гласува за една или за друга партия", уточни Бойко Рашков.

"По тази цифра чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Подобно нещо няма. Това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР, тя не предвижда съставяне на копие на протокола, предупредителния, който да се връчва на лицето. Този протокол може да се подпише от свидетел, който присъства там", каза още Рашков

По думите му в сравнение с предходните избори на 4 април има десетки пъти увеличен брой на образуваните или започнали досъдебни производства във връзка с някои от съставите за престъпление против политическите права на гражданите. "Става въпрос за 93 наказателни производства за разлика от тези, които са десетина през април", заяви още Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!