Туск поздравил Борисов за "активната дипломация" между Турция и ЕС

OFFNews 31 август 2016 в 15:12 6331 5

Туск поздравил Борисов за

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поздравил българския премиер Бойко Борисов за "активната дипломация, проявена при срещите в Турция и в Германия", става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В него се посочва, че Туск е допълнил, че този подход следва да продължи и занапред.

Двамата са провели днес телефонен разговор по инициатива на председателя на Европейския съвет. В него двамата са обсъдили подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите членки в Братислава на 16 септември. 

Според съобщението, разпространено от българското правителство, Доналд Туск е отбелязал, че основна тема на предстоящия форум ще бъде кризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение.

"В този контекст премиерът Борисов го запозна с проведените разговори в Турция с президента Ердоган и с министър-председателя Йълдъръм, както и с обсъжданията в по-широк формат, на които домакин беше канцлерът на Германия Ангела Меркел. Министър-председателят представи актуалната ситуация по българските граници, както и действията, които страната ни предприема, за да ограничи навлизането на нелегални мигранти на територията на Европейския съюз", се казва в съобщението.

Борисов е потвърдил позицията си, че държавите от ЕС и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си и всички страни солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти.

„Лично съм убеден в думите Ви и съм готов да съдействам и помогна, за да се постигнат практически резултати. За нас България е важен партньор и разчитаме на Вашата преценка като министър-председател“, заявил от своя страна, който поздравил Борисов за "активната дипломация".

Двамата отбелязали, че споразумението от март е в основата на партньорските отношения между ЕС и Турция. Председателят на Европейския съвет посочил също, че при дискусиите в словашката столица ще настоява да се стигне и до обединена позиция за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС в момента предотвратява разрастването на мигрантската криза. Той предложи на премиера Борисов да представи допълнителните искания на страната ни за подпомагане с финансов, човешки и технически ресурси.

Двамата са обсъдили и възможността за визита на Доналд Туск в България, при която заедно да посетят границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

5

Big Smile

31.08 2016 в 16:18

Като ще ходи в Братислава да се поинтересува как словаците ще организират своето председателство на ЕС -
ще го направят във Филхармонията в Братислава и в никой случай няма да пръснат 20 -30 или повече милиона Евро за това...

Viva Grigor Stoichkoff!!!

11751

4

Big Smile

31.08 2016 в 16:15

На снимката изглежда обратното - Борисов подравява Туск....

11751

3

Big Smile

31.08 2016 в 16:14

Това го казва Той...
Туск нищо не знае...

10377

1

bloodymary

31.08 2016 в 15:42

А, кънев ко каза?