Радев е категоричен, че би победил Борисов на президентски избори

OFFNews Последна промяна на 31 август 2016 в 08:44 9925 6

Радев е категоричен, че би победил Борисов на президентски избори

Кандидатът за президент, издигнат от БСП и инициативен комитет - ген. Румен Радев, е категоричен, че ще победи Бойко Борисов на предстоящите избори, ако той се кандидатира за президент. 

В интервю за bTV бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) заяви, че няма амбиции за увеличаване на правомощията на президента.

Той оцени и работата на президента Росен Плевнелиев. "Като главнокомандващ той пледира нееднократно за увеличаване на бюджета на Въоръжените сили, но за много други неща беше неадекватен", смята Радев. По думите му Плевнелиев "с облекчение очаква да сдаде тази длъжност". "Усещам в него някакво предварително оттегляне", обясни Радев.

Решението на БСП кандидатурата му да бъде издигната от инициативен комитет Радев разчете като стратегия за привличане на максимален брой избиратели, „които искат промяна на статуквото“.

Той каза, че е получил предложението да се кандидатира за президент от председателя на партията Корнелия Нинова по телефона. Позвъняването го заварило на работното му място и предложението било „шокиращо“. Той обаче не отговорил на Нинова, като ѝ обяснил, че това е сериозно решение и му трябва време да помисли. Решението си взел категорично, ден след като подал рапорта си за напускане и след изявление на премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев за състоянието на авиацията. Веднага след това Нинова му се обадила отново и той приел да бъде кандидатът на БСП.

Радев заяви, че съжалява за разцеплението в лявото пространство около кандидатурата му. „Това е ненавременна фрагментация в лявото. Аз нямам нищо против, ще се радвам да се върнат (АБВ, бел. ред.), но това е тяхна преценка", коментира той.

„От две години водя сериозна борба за оцеляването на българските ВВС. Аз нееднократно издигах глас в несъгласие с политиката на министъра на отбраната, за оцеляване на авиацията, за оцеляването на хората... Имаше доста коментари, явно хората са видели в мое лице човек, който има кауза да отстоява националните интереси“, обясни той.

Радев каза още, че е поставил условие да не бъде заложник на междупартийни боричкания. „Няма да приема позицията аз да сватосвам тези партии. Моят диалог е с българите“, заяви той.

Радев коментира и съвместната охрана на въздушното ни пространство:

Имаме ситуация, в която имаме една срамна концепция за съвместен Еър полисинг, защото с нея оставаме единствената държава в НАТО, която има своя авиация и кани друга държава срещу заплащане. Проблемът е, че тази концепция е лансирана от български зам.-министър на отбраната, подкрепена е от висшето военно ръководство и министъра на отбраната, а не е наложена отвън.

Той обясни, че е на тази позиция от 2014 година и неведнъж е отказвал да съгласува документи, писал е рапорти и докладни за подобряване на българската авиация. При първата му оставка премиерът Борисов го убедил да остане на поста си, като му обещал финансов ресурс за авиацията и придобиване на нов изтребител.

„Къде са поръчките за доставка на резерви части? Къде е в момента проектът за нов самолет? Всичко това е огромно протакане“, обясни Радев.

При срещата си с Борисов при първата му оставка, премиерът го попитал дали това не е политически натиск. „Категорично не съм излъгал Борисов. Въпросът, който ми зададе, беше: Това да не е политически натиск? Казах му, че с политика не се занимавам. Никога не съм се занимавал с политика, никога не съм се интересувал от позицията какво ще каже една или друга партия. Това е спекулация“, обясни Радев.

Той отговори и на въпроса на премиера защо не е подал оставка, когато авиоремонтният завод „Авионамс“ е бил приватизиран. „2008 година аз да съм знаел какво ще знае с „Авионамс“? Това е несериозно. 2008 година аз съм бил командир на авиобаза Граф Игнатиево“, каза Радев.

„Аз винаги съм твърдял, че съвместната охрана с нашите съюзници е добре за България, но започнем ли да си плащаме, това не е добре. Питайте министър Ненчев подписа ли той тази концепция, изпрати ли я в НАТО - за безплатен тренинг, за който ние ще плащаме. Ако дойдат полските ВВС, ще има сериозни разходи. Когато полските специалисти дошли у нас през лятото, за да видят условията, те се интересували „къде са им автобусите, къде са им хотелите, къде ще се хранят.“

Ние във ВВС правехме всичко възможно да не се стига до там България да не губи възможности, да не губи суверенитет. Ние залагахме и здравето, и живота си, сами удължавахме ресурса на техниката. Правим всичко възможно да не прекъснем това дежурство, обясни той и каза, че никога няма да прости на министъра на отбраната това, че нито веднъж не е благодарил на състава на ВВС за поддръжката на самолетите. Вместо това той предпочел да благодари на други държави.

Според него Николай Ненчев отдавна е трябвало да подаде оставка, защото два пъти е приземил бойната авиация.

Радев обясни, че проблемите в страната идват от липсата на разделение на властите и „партията държава“ няма коректив.

Той каза, че ако бъде избран за президент, първото място, на което ще отиде, е Брюксел, а не Москва. Радев коментира и ситуацията в Турция и външната политика на България. Според него страната катастрофирала с позицията си спрямо Турция. „Не можем да бъдем говорители на Турция. Това е абсурдно според мен. Има ли оторизация нашият премиер от Брюксел да води този диалог?“, попита той и обясни, че „комуникацията на турската държава към българското общество е напълно недопустима“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7377

5

bloodymary

31.08 2016 в 11:11

Орешарски в самальот

7751

4

Big Smile

31.08 2016 в 09:56

Пожарникар срещу военен..
Тези защо не се срещнат на канадска борба?

7827

3

Victor Dachev

31.08 2016 в 09:47

*нещо се...

7827

2

Victor Dachev

31.08 2016 в 09:47

Нямам се сещам за един социолог, който обяснаваше че очевидно ще е следващия кмет на София.

Не знам с какво ми напомня социалогоа който много умно разяснаваше че и да подаде Орешарски оставка, резултатите на следващи избори щели да са същите.

Абе тия хора какво пият? Дали не е време за задължителна проверка за наркотици за всички кандидати?