Туск: България е пример как се охранява граница

ЕС трябва да има обща позиция спрямо Турция, смятат Туск и Радев

OFFNews 04 април 2017 в 14:51 2286 2

Снимка БГНЕС

Ситуацията на границата с Гърция и Турция е под контрол и това доказва колко ефективно действат силите на българските граници, а също така и политическото ръководство. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България, след среща с президента Румен Радев.

За съжаление, ние ще трябва да бъдем по-бдителни много дълго време напред. Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, коментира Туск.

Той подчерта, че ЕС спазва своите задължения по споразумението с Турция и очаква от нея също да спази своята част. 

Укрепеният граничен контрол в България оказва голям натиск върху бюджета. ЕС и държавите членки помагат с финансови средства. Само на границата с Турция има около 1000 полицейски служители за оказване на помощ. В случай на допълнителни затруднения ЕС планира допълнителни мерки за финансиране и е готова бързо да подкрепи България, увери Туск и подчерта, че България трябва да влезе в Шенген. 

„Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта Туск.

Президентът Румен Радев допълни, че с Доналд Туск са провели пълноценна дискусия за сигурността на ЕС и най-вече на сигурността на Балканите.

По думите му двамата са се обединили около мнението, че ЕС трябва да има обща позиция и обща политика спрямо Турция.

"За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България. И затова е нужна добра воля и от двете страни за намаляване на това напрежение. Но в същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от съюза, в т.ч. и на България. Затова са нужни координирани и единни действия на съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство. Искам дебело да подчертая, че членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага своите активни усилия за укрепване на единството на съюза. България е важен фактор за сигурността на района", заяви Радев.

Той подчерта, че сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българските граници.

Радев обясни, че служебният кабинет е разработил общ оперативен план на ЕС за защита на външната граница в случай на нарастване на външния натиск, в който е включено и допълнително финансиране за охраната на граница, като Туск е изразил одобрение по отношение на плана.

По време на срещата двамата са обсъдили и възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ. 

Според държавния глава енергийните мерки са част от мерките за намаляване на напрежението в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!