Тристранката разединена заради отпуските, хабяла се хартия

OFFNews 05 август 2015 в 15:25 3128 1

Снимка БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество днес обсъди промените на наредбата за работното време и отпуските, както и промените относно социалното осигуряване.

Относно идеята на социалното министерство чиновниците сами да преценяват по колко часа на ден да работят бизнесът изказа опасения, че предвидените граници на работното време са много променливи и не е ясно как ще се измерва.

Представителите на бизнеса не подкрепиха искането на КТ "Подкрепа" работещите да бъдат осведомявани колко отпуска им остава преди да я изгубят поради неползване. Работодателите са на мнение, че ще е нужна твърде много хартия. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пък отвърна, че уведомленията могат да се изпращат и онлайн.

В новата наредба за отпуските и работното време е въведено задължение на работодателя в началото на всяка календарна година, в срок не по-късно от 31 януари, да информира писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва, включително и отложен или неизползван от предходни календарни години.

Представителите на бизнеса обаче предложиха информацията да бъде предоставяна само срещу изрично поискване от страна на работника.

По думите на Калфин няма да се губят социални плащания с еднодневните трудови договори или краткосрочната заетост до 90 дни в годината. "С промяната казваме, че този, който работи на еднодневен договор в рамките на 90 дни, така както е заложено в Кодекса на труда, не губи правото си за социални плащания. Включително за гарантиран минимален доход, помощи за отопление и т.н.", обясни Калфин. 

В края на срещата министърът Ивайло Калфин каза, че до края на годината ще има обсъждане на изцяло нов закон за социалното подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!