Трифонов и ГЕРБ твърдят, че ПП и Настимир Ананиев са замесени с NEXO

Ананиев обяви, че ще съди Слави Трифонов и Тошко Йорданов

Йорданка Веселинова 13 януари 2023 в 12:39 5893 7

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Настимир Ананиев

Слави Трифонов и ГЕРБ обявиха, че свързани с ПП лица и по-конкретно депутатите Настимир Ананиев и Александър Ракшиев са замесени с разбитата в акция на прокуратурата вчера компания за криптотърговия NEXO.

Снощи лидерът на "Има такъв народ" публикува във Фейсбук видео, като заяви, че Ананиев има общи фирми с разследваната NEXO. Трифонов твърди още, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев бил близък с управителите на Nexo и "всеки ден ходил в офиса им, за да ги съветва".

Тази сутрин пред Нова телевизия, а след това и пред журналисти в парламента Тома Биков от ГЕРБ-СДС свой ред заяви, че тече проверка дали свързани с NEXO лица не са финансирали кампанията на "Продължаваме промяната". Той добави, че "Ананиев е съдружник на един от съсобствениците на NEXO". Депутатът заяви, че трябва да се дадат обяснения.

Настимир Ананиев отговори на обвиненията и каза пред журналисти в парламента, че ще съди Слави Трифонов, Тошко Йорданов и всеки, който уронва авторитета му.

"Консултирал съм се с адвокат и ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват(...) Аз срещу Слави Трифонов ще заведа дело със сигурност и срещу гласа зад камера, който му подсказва, защото когато решиш да уронваш престижа и репутацията на някого, трябва да поемеш отговорност."

"Не знам кой къде е ходил, аз не съм ходил" - с тези думи той коментира твърденията на Слави Трифонов, че Асен Василев е ходил в офиса на проверяваната компания.

"Относно Антони Тренчев - били сме заедно народни представители в 43-ото НС, познавам го оттам, както го познават Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов, които в момента са народни представители от ГЕРБ. Имали сме намерения за дейност и за съвместни проекти, които за съжаление не се осъществиха. В момента не съм в съдружие с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи, което е нарушение на закона, на каквито и да е дружества" - отговори Ананиев на обвиненията.

Ананиев иронично заяви, че ГЕРБ са новият разследващ орган на прокуратурата. По думите му предизборната кампания на ПП не е финансирана от свързани с NEXO лица. Той добави, че изнесената информация не е нова и е декларирана пред КПКОНПИ. Депутатът  добави, че той е подал декларацията си, за разлика от Слави Трифонов.

По-рано днес NEXO изпрати становище до медиите, в което се посочва, че компанията има намерение да съди държавата.

Вчера няколко адреса на фирмата, която е българска собственост, бяха претърсени като част от международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на санкциите срещу Русия. NEXO търгува с криптовалути в САЩ, Швейцария, Великобритания и известни офшорни дестинации.

По-късно през деня говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че за последните 5 г. през фирмата са минали над 94 млрд. долара оборотни пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

8

Дедо МразИ

14.01 2023 в 03:17

Тоя ППрофан имал репутация - вярно е шарлатанска

-795

7

Дедо МразИ

14.01 2023 в 03:16

Нормално краставите магарета се надушват през 10 планини, какви хора очаквате да има в групата на Лъжеца и Крадеца ? Шарлатани, крадци и мошенници

5827

6

pisnamiotmutri

13.01 2023 в 19:25

За един ден свързаха темата с ДБ и ПП. Явно ежедневно се ровичка и селектират проверките в списъците с дарители. Аз друго обяснение за така бързите атаки нямам.

645

5

wakeup

13.01 2023 в 17:07

Битката срещу нормално управление и нормални политици ще е много яка Главатарите, Библиотекарите, Проруските подлоги, Псевдошоумените, Гешефтурата - всичко долно и гадно което спря развитието на България ще се активизира ще се пускат в медиите имена на хора от ПП и ДБ които ще се повтарят до припадък докато и в най мизерната паланка не прозрат че хората от тези две партии са крадци, мошеници, световни престъпници- така че Тиквата и кохорта да излязат целите в бяло ,Прозрачно но дано хората си дават сметка за това

1074

4

IV123

13.01 2023 в 14:42

Щом Трифонов и Биков твърдят нещо, няма нужда да се проверява, защото не е истина. Славчо е кукла на конци и изпълнява чужда воля. Да не забравяме, че е лидер на партия, а не попълва данъчна декларация.

5827

3

pisnamiotmutri

13.01 2023 в 14:36

Не е важно дали е вярно, важното е да се оправдават. Народът не харесва оправдаващи се. Затова и никой не обвинява ГЕРБ. Да сте ги чули да се оправдават за нещо? Иначе си играем на опозиция на мафията мхм.