„Трябва по-смело да назовем проблемите с ромите“

OFFNews Последна промяна на 29 май 2015 в 22:49 5469 12

Много усилия са положени за приобщаването на ромите, но може би по-смело трябва да назовем проблемите и да имаме по-добър диалог. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод ситуацията в Гърмен.

На въпрос дали можем да говорим за ромска престъпност тя подчерта, че има видове кражби, които са по-характерни за ромите, но не може да се обобщи, че само нейни представители ги извършват. Такъв пример е кражбата на имущество и на земеделска продукция, като причината е, че ромите нямат възможност да си осигурят друго препитание.

Един от начините за справянето с престъпността е бързата реакция на полицията, която ще респектира престъпниците, категорична е Бъчварова.

Хората трябва да се научат да живеят заедно. Това умение като че ли не съществува в обществото. Всеки, който живее трудно е склонен да реагира рязко, коментира тя.

По думите й ситуацията в Гърмен не е въпрос на един нерешен проблем, а за поредица от грешки във времето. 

Бъчварова обясни, че в момента не може да се започне събаряне на незаконните постройки, защото общината няма свой жилищен фонд, който да предостави за ползване на собствениците на тези постройки.

По повод позицията на Патриотичния фронт за оттегляне на подкрепата от кабинета след 1 юли, ако не започне изпълняване на приоритетите на партията, вицепремиерът подчерта, че това е доста крайна позиция, тъй като темите, които се поставят сега, са обсъждани при съставянето на коалицията.

"Резултатите, които искат да постигнат, не могат да дойдат толкова бързо. Никой в Министерски съвет не се е отказал да работи по всички тях, но се изисква време. Вярвам в политическата им добронамереност и мисля, че ще успеем да стигнем до общи виждания", убедена е Бъчварова.

Тя допълни, че подкрепата за правителството винаги е била малко динамична, но това е стимул за правителството да успява да пази равновесие.

По повод посещението на бившия румънски министър на правосъдието Моника Маковей в България Бъчварова заяви, че не сме били подготвени за срещата с нея и това е породило остра реакция.

Малко знаехме какво е правила в румънското правителство. В същото време хората, които подготвиха посещението й, не я бяха подготвили за това каква е българската ситуация и да оцени усилията, които се правят тук в момента, за да стигнем до същия резултат, каза още вътрешният министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2015 в 10:17

Госпожо министър,
ЦИГАНИТЕ НЕ РАБОТЯТ!!! ИЛИ ПОНЕ 95% ОТ ТЯХ! ОСВЕН ДА СЕ ПЛОДЯТ ЗА ПОМОЩИ, ДА ИНВАЛИДИЗИРАТ ДЕЦА /ЗА ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ/ И ДА КРАДАТ - ДРУГО НЕ МОГАТ/ИЛИ НЕ ИСКАТ/ ДА ПРАВЯТ! ЕДНО ВРЕМЕ НА КЪРА ИМАШЕ ПЪДАРИ С ОРЪЖИЕ!!!!! И КОЙТО КРАДЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТСТРЕЛЯН!!!! НАРОДА ГО Е КАЗАЛ - КОЙТО НЕ РАБОТИ - НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ!!!!!

30.05 2015 в 19:14

и аз възразявам на СУЗИ, че "права била Бъчварова" - как щом смята да възнаграждава НЕЗАКОННИ строители със законни, истински имоти, което е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, како! Как, от собствения си джоб ли ша ги облагодетелстваш? Ало, БоБо, ела на себе си и преразгледай шайката около себе си!

Друго си мисля по повод завоеванието на Вулгаристан от Панджабите:

КАК ТАКА СЪЩОТО ПЛЕМЕ В ИСПАНСКО ТВОРИ ФЛАМЕНКО, а? А?

30.05 2015 в 15:00

@Сузи Циганите крадат селскостопанска продукция за да ядат И ПРЕПРОДАВАТ НА ТЕЗИ ОТ КОИТО СА Я ОТКРАДНАЛИ. Работиш като вол на полето за да си го купиш после от циганина и накрая пак няма. Права била Бъчварова ....... така като гледам и вие не сте по-добри от тройкаджиите.

30.05 2015 в 14:01

Права е Бъчварова ромите крадат селскостопанска продукция за да ядат,комуниста краде дюни за да построи хотел и да си напълни швейцарската сметка.Между комуниста и циганина няма разлика.Давам пример с циганите настанени в болк,първо се изгаря паркета,после дограмата след това се разбиват преградите на балконите за желязо и накрая блока изглежда като след бомбардировка.Комуниста слиза от балкана с цървулите конфискува имотите на по-имотните,взима земите и стадата на селяните за да направи ТКЗС убива без съд и присъда интелигенцията след това децата на тази интелигенция нямат право да учат.Да учи има право детето на цървула,ама като капацитета му е малък се измисля РАПФАГ,а децата на активните борци влизат с тройка в университета.Резултата е същия както при блока с циганите,разбито селско стопанство,икономика държаща се на заеми от запада,пътища с кратери,а в днешно време понеже ни управляват онези тройкаджиите имаме и бетонирано черноморие.Българина е на изчезване,но тройкаджията не мисли за това за него няма утре,важното е днес джоба да му е пълен.

30.05 2015 в 12:43

"По повод посещението на бившия румънски министър на правосъдието Моника Маковей в България Бъчварова заяви, че не сме били подготвени за срещата с нея..."
Ех, калинке, пардон, Бъчварова! Как да се готвиш, за неща, за които не ти изнася! Прочее, нали Борисов обяви, че няма какво толкова да гледаме Румъния, а пък куп гербаджии са готови да се закълнат верноподанически, че Румъния не е по-добре от нас, а даже напротив - там текат политически преследвания. Така че тази Маковей да си ходи обратно барабар с нейния опит и възгледи и да не мъти главите на тукашния електорат, че току-виж някои влиятелни далавераджии, пардон - бизнесмени и политици, вземат, та се поизнервят - и хоп отиде и коалицията, и кабинетът!

30.05 2015 в 12:16

Смешна му работа. Тя е или малоумна, или страшно корумпирана, която зависи от циганите! ( Може пък и двете? )

30.05 2015 в 08:54

Още една калинка, ръсеща глупост след глупост, на фона на безспирни оправдания. Това корумпираните и мързеливи политически чиновници дори не се опитвате да се прикриете вече...

30.05 2015 в 08:23

..."причината е, че ромите нямат възможност да си осигурят друго препитание"...

Като го чуя това и просто полудявам..
Наскоро в Лентата имаше една добра статия по въпроса, озаглавена "Защо няма нито една незаконна циганска нива?"

30.05 2015 в 06:15

доскоро гласувах за герб!вбесен съм от изказването на бъчварова,вече няма да гласувам за тях!може би за реформаторите или патриотите!

30.05 2015 в 01:35

А? Това ни го обяснява цял един МИНИСТЪР от режима БоБо? ('Начи не бил само кулТурският министър Компетент):

"...Бъчварова обясни, че в момента не може да се започне събаряне на незаконните постройки, защото общината няма свой жилищен фонд, който да предостави за ползване на собствениците на тези постройки..."

НЯМА "СОБСТВЕНИЦИ НА ТЕЗИ ПОСТРОЙКИ", КАКИНОТО, ЩОМ ТЕЗИ ПОСТРОЙКИ СА НЕЗАКОННИ. "Тези постройки" не съществуват в една ПРАВОВА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА.

Толкова некомпетентна министърка няма право на заплата за НАША СМЕТКА, тя е проста калинка, дано поне е среднистка, та да си намери работа поне като келнерка, пардон, сервитьорка (с "компаньонство" по съвместителство, ако хване будали).

При създалото се положение 'зимам заем и градя сарай западно от Казино Ал. НЕВСКИ (щом можело незаконно строителство да се защитава от МВР, а?) До Света София, еха!