Трябва да се отървем от въртележката ГЕРБ-БСП. Тя убива вярата в почтеността

OFFNews Последна промяна на 11 май 2019 в 11:15 9729 3

Снимка Личен архив

Радан Кънев

Трябва да се отървем от непрекъснатата въртележка ГЕРБ-БСП. Тя убива вярата на хората в почтеността. Смяната на модела и борбата с корупцията не минават през червената бюлетина. БСП не е алтернатива на ГЕРБ, защото БСП, ГЕРБ и ДПС са "различните БКП-та" за водача на листата на Демократична България за изборите за Европейски парламент Радан Кънев.

Всички те са свързани от времето на комунизма и на терен много си личи, че управлението на ГЕРБ не е демократично - това си е БКП от 80-те години: за да си шофьор, трябва да си член на партията; те сливат партията и държавата, партията и администрацията - коментира той пред БНТ.

Според него днес България трябва да отвоюва вярата, че изборите имат значение - "хората са много притеснени от машинации", казва Кънев. Време е да се преборим и със страха, не от въображаеми държавни преврати, а че демокрацията ни не е истинска.

Как нещата могат да се променят?

"Когато хората дадат воля на гнева и мечтите си - казва Радан Кънев. - Когато повярват, че нещо може да бъде по-добро, отидат масово и пуснат бюлетина. Даже не за промяна, за пълна смяна."

Не можем да направим разлика между тези, които ни управляват сега и червените - те се учат един от друг, но не на добрите практики в ЕС, тук са много слаби ученици. Учат се един друг на "тарикатлъци и крадене на обществени пари". В това отношение са "много добри ученици", констатира той.

За разминаването между дела и действия той дава пример с евродепутатите от БСП, ГЕРБ и БСП, които "или се покриха, или гласуваха "против" избора на Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор, след което лидерът на БСП Корнелия Нинова "излиза на 1 май и казва: "Нашите депутати, като подкрепят Кьовеши, ще има справедливост".

Не може така нагло да се лъже, това е патент на БКП! Как вчерашните ти евродепутати са гласували "против", а ти сега биеш тъпана, че същите хора ще гласуват "за", пита той.

Евровот

Прогнозата му за изборите е, че Демократична България ще изпрати един и ще се бори за двама депутати в Европейския парламент. 

За него не е "трагедия", че идват европейски избори, а у нас те са се превърнали в платформа за дискусии за вътрешната политика.

"Евроизборите винаги имат вътрешнополитически характер и не смятам, че това е трагедия. Вътрешната и европейската политика са едно. Ние сме Европа. Просто трябва да имаме самочувствието, познанията и уменията да правим европейска политика, ако искаме да сменим бъдещето на Европа, което задължително включва реформиране и смяна в българската политика."

Тези избори имат голям вътрешен залог, но той не е "всички срещу ГЕРБ", свързан е с ключовите лостове, дадени на ДПС независимо дали БСП или ГЕРБ е на власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5957

3

sinia sova

23.05 2019 в 21:45

Понеже комунистическата ,крадлива,мафиотска структура герб и бсп са от едно котило ,ще гласувам за Демократична България! Ще ви припомня, че ,когато РБ ,когато бяха в управлението с герб,целта им беше да се направят реформи в съдебната система и прокуратурата! Но много скоро разбраха,че герб и падишахът нямат никакви намерения за необходимите реформи ,точно Радан Кънев излезе с ДСБ от управлението и напуснаха коалицията с герб заедно с Христо Иванов! Моята гледна точка е ,че това негово политическо решение беше достойно! Затова ще гласувам ,за Демократична България!

5944

2

AnderXale

11.05 2019 в 19:39

Тоя май не е чел приказката за лъжливото овчарче. Последния път като влезнаха в парламента пак разправяха същите мантри. А вече вътре, първата работа им беше да приклекнат на баце. А лично тоя като сопол висеше пред портите Боекови... Гласуваш за ДБ, получаваш герб!!!