Три подводни камъка пред ротацията: Коалиция или сглобка, Тагарев и плаващите мнозинства

Асен Василев все пак ще остане министър на финансите

OFFNews 13 март 2024 в 19:35 5490 4

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков и Бойко Борисов в пленарна зала

Три са подводните камъни в преговорите за кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Двете коалиции водят интензивни преговори от събота насам, като времето им изтича - те разполагат с по-малко от 72 часа, за да финализират разговорите и Мария Габриел да вземе първия проучвателен мандат от президента Румен Радев. След това ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имат 7 дни, за да предложат структура и състав на правителството.

До този момент представителите на "сглобката" запазват мълчание, като коментарите са лаконични - "разговорът е конструктивен", "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", "обсъждат се кадрови въпроси" - това е всичко, което представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заявяват публично.

По информация на Би Ти Ви към момента двете коалиции спорят по три въпроса. Тази информация не е потвърдена от преговорните екипи.

Коалиция или сглобка

Първият спор между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е за вида документ, който да подпишат. От ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение, докато от ПП-ДБ настояват за друго наименование. Тук проблемът не е само в името - от партията на Борисов още преди две седмици настояха за коалиционно споразумение и общо управление за поне още три години - до края на мандата на 49-ото НС. От ПП-ДБ обаче отклоняват тази покана и заявяват, че са склонни да говорят за коалиция, но ако се изпълнят всички ангажименти. Нещо повече, миналата събота Националната конференция на "Да, България" даде мантат на Христо Иванов да участва в преговори, но само за общо управление в рамките на следващите 9 месеца.

"Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да направим цялостно управление. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца...А да видим, а да се пробваме - пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече - не става така", заяви Борисов на Националното съвещание на ГЕРБ във вторник.

По време на Националното съвещание на ГЕРБ лидерът на ГЕРБ обаче бе категоричен пред партийния актив и заяви, че превръщането на сглобката в брак е завължително, защото иначе няма да участва. В този дух дойде коментар и от санкционирания по глобалния закон за корупция "Магнитски" председател на ДПС Делян Пеевски.

Да остане ли Тагарев военен министър

Напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС има и около поста на министъра на отбраната Тодор Тагарев. От ГЕРБ-СДС настояват след ротацията във ведомството да има рокада. От ПП-ДБ обаче категорично възразяват. 

През последните няколко седмици ГЕРБ и ДПС в един глас критикуват военния министър, като днес също нямаше изключение. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов наруши мълчанието около преговорите и заяви, че военната помощ за Украйна се бави. Той дори подигра Тагарев с думите, че Тагарев до лятото ще прати вълнени ръкавици с 5 пръсти на Украйна.

Въпреки критиките и заръките, че Асен Василев ще се сбогува с поста си в Министерството на финансите, двете формации са стигнали до консенсус и Василев остава финансов министър.

Плаващите мнозинства

Третият проблем в сглобката са плаващите мнозинства. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъждат как да се избегне участието в мнозинство с проруски партии. Тук обаче има нов проблем - от ПП-ДБ като такава определят "Възраждане", а ГЕРБ-СДС "Възраждане" и БСП. Самият Борисов публично е заявявал, че според него формацията на Костадин Костадинов не е проруска.

Казусът с плаващите мнозинства се появи още преди старта на преговорите - когато от ГЕРБ предложиха на ПП-ДБ да се търсят мнозинства, но само с "евроатлантически партии". Така реално се формализираше тройна коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Обратно - от ПП-ДБ настояват партиите зад кабинета да подкрепят да вземат решения заедно и отказ от плаващи мнозинства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

4

Kahles

14.03 2024 в 00:40

Тагарев трябва да остане.

А да се настоява, че БКП/БСП е нормална партия и не е путинистка и прорашистка организация е позор.

2005

3

новпрофил

13.03 2024 в 22:27

Тагарев може да се смени само с Христо Грозев. Хайде да видим на Баце дали ще му стиска?

1060

2

CAHDOKAH

13.03 2024 в 21:03

A мутрата за три мандата като премиер, не можа да завърши газовата връзка с Гърция.
ПП&ДБ не трябва да отстъпват за проф. Тагарев. Боко няма да смее да провали ротацията, защото ще го настигнат едни лоши магнитни бури.

4038

1

Moirae

13.03 2024 в 20:13

В никакъв случай не отстъпвайте за Тагарев! ГЕРБ никога не са свенили да работят с кремъл.

 
X

Да помогнем на украинските деца!