Цветанов заяви, че управляващото мнозинство не е разклатено

ОFFNews 09 декември 2015 в 16:03 3066 7

Минути след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и след като Радан Кънев става опозиционен депутат, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че управляващото мнозинство е стабилно.

Пред журналисти той обясни, че не може да коментира дали коалицията ще е стабилна, ако РБ оттеглят подкрепата си, защото те все още не са взели решението си. "РБ се състои от пет политически формации и знаете, че техните решения се взимат колективно и когато бъде обявена тяхната позиция, тогава ще можем да коментираме".

При днешното гласуване от ГЕРБ се отметнаха от положените си подписи под първоначалния проект и подкрепиха текстовете на АБВ, които бяха приети в комисия и с които се променя предварително договореното съотношение на членовете в прокурорската колегия във ВСС, като така пренебрегнаха единственото условие на РБ за "историческия компромис". Така беше изпълнено искането на ДПС и АБВ от юли.

"Бяха водени разговори във формат ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ. Позицията на ПФ и АБВ изцяло подкрепяше решението на комисията, което беше гласувано миналата седмица. Механично сборът между ГЕРБ и РБ не можеше да промени нищо в това гласуване. Единственото, което щяхме да създадем като проблем, е всички текстове да минават с около и под 160 гласа", аргументира действията на ГЕРБ Цветанов.

Попитан дали самата партия ГЕРБ и парламентарната ѝ група е зависима от ДПС, Цветанов отговори само "не".

На въпрос с кого управлява ГЕРБ, Цветанов отговори: "Ние сме народни представители и когато гласуваме текстове, свързани с конституцията, трябва да търсим широка парламентарна подкрепа". Той добави, че решението на Иванов да подаде оставка е лично негово решение и не може да го коментира.

Той обясни, че не може да коментира дали коалицията ще е стабилна, ако РБ оттеглят подкрепата си, защото те все още не са взели решението си. "РБ се състои от пет политически формации и знаете, че техните решения се взимат колективно и когато бъде обявена тяхната позиция, тогава ще можем да коментираме".

Цветанов заяви, че Христо Иванов е имал и все още има пълната подкрепа на групата на ГЕРБ. Не е ясно обаче как така от партията на Борисов хем подкрепят министъра, хем гласуваха точно обратното на това, което призоваваше самият той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови