Цветанов при новия шеф на ОЛАФ: Агенцията поиска достъп до банкови сметки и ДДС

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2018 в 14:23 3406 0

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна днес в Брюксел с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала.

Цветанов е на работно посещение в белгийската столица, където ще вземе участие в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол върху работата на Европол, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.  

Финландецът Виле Итала, който е бивш вътрешен министър на страната си, бивш член на ЕП и на Европейската сметна палата, встъпи в длъжността генерален директор на ОЛАФ на 1 август 2018 г. и това е неговата първа среща с представител на българска институция.

По време на срещата Цветан Цветанов е заявил, че през 2012 г. благодарение на ангажимента на българските институции са разширени административните правомощия на АФКОС за разследване на нередности, засягащи финансовите интереси на ЕС. На свой ред Виле Итала отбелязал, че през всичките тези години доверието между България и ОЛАФ е надграждано и в момента България се разглежда като един от добрите и искрени партньори на ОЛАФ, като участва активно в проверки и разследвания.

Генералният директор на ОЛАФ обяснил, че с оглед новата Европейска прокуратура, сега е моментът работата на Агенцията да бъде още по-оптимизирана, като се разширят правомощията ѝ, така че да има достъп до информация за банкови сметки, физически достъп за претърсване на 'горещи точки', да ѝ бъде предоставен достъп до информация, свързана с ДДС, както и информация, разкрита от ОЛАФ, да е допустима като доказателство в националните съдилища на държавите членки.

Цветан Цветанов заявил, че България подкрепя подобно засилване на ролята на ОЛАФ съвместно със стартирането на работата на Европейската прокуратура. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обясни, че България предоставя на практика някои от изброените инструменти и даде пример с изменението на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от 2017 г., което позволява административни разследвания. В резултата от това изменение са постъпили 9 искания, по които са били разследвани 35 човека.

„Подобни правомощия са важни, за да може ОЛАФ да идентифицира случаи на злоупотреби с европейски средства от европейски граждани, извършени с държава-членка, различна от тяхната националност“, коментира Цветанов. 

В края на работната среща Цветан Цветанов е поканил Виле Итала да посети България, където да добие лични впечатления от работата на българските институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови