Цветанов оправдан на втора инстанция за присвояването на 50 000 лева

OFFNews 25 февруари 2015 в 16:18 3887 3

Цветанов оправдан на втора инстанция за присвояването на 50 000 лева

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е оправдан и на втора инстанция по делото за присвояване на над 50 000 лева в полза на ексшефа на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Решението е потвърдено от Софийския апелативен съд (САС).

Цветанов е подсъдим за това, че е изплатил обезщетение от 50 569 лв. в полза на Тодоров, докато срещу него тече разследване, а парите са му изплатени, докато той лежал в ареста. 

Апелативните съдии констатират, че прокурорът по делото сам не е наясно с обвинителната теза, като за пръв път на втора инстанция се излагат факти и се твърдят неща, които не присъстват в обвиниелния акт. Като например това, че уволненият Орлин Тодоров преди това бил назначен от Цветанов с протекциите на тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Още повече, че връзката "Цветанов-Флоров-Тодоров" "не почива на доказатествени източници".

"За пръв път такива факти се споменават в пледоарията на прокурора пред СГС, което е недопустимо поради липса на съответно обвинение.Този съдебен състав взе становище, но отново ще повтори, че действията на свидетеля Станимир Флоров по никакъв начин нямат отношение към въпроса за наказателната отговорност на Цветанов, който отговаря за извършено лично от него длъжностно присвояване", се казва в мотивите на съда. 

Съдиите констатират още, че обвинението посочва нарушения на разпоредби в Закона за МВР и Закона за защита на класифицираната информация, "които някак изкуствено са извадени от нормативните актове,без да се държи сметка на закона в неговата цялост". В този смисъл Цветанов дори бил задължен да изплати обезщетението, така както е записано в наредбите на закона.

Решението на съда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!