Цветан Василев: Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС беше грешка

OFFNews 19 юни 2014 в 08:33 5097 21

Снимка Цветан Василев

"На 14 юни 2013 година все още вярвах, че е направена грешка с номинацията на Пеевски и след нейното отстраняване ще се тръгне по друг път. Разбрах, че не е така в началото на септември, тогава започнаха и първите искри."

Това заяви банкерът Цветан Василев във втората част от интервюто си за bTV. Цялото ще бъде показано в предаването "120 минути" през уикенда. 

По думите на мажоритарния собственик на КТБ враждата между него и Делян Пеевски е започнала още през септември, а причината за това е използването на името на Василев "за всякакви лоши практики".

По темата за "Булгартабак" Василев заяви, че като публична компания в нея не трябва да се случва това, което става там сега.

"Знам, като участник в управлението на "Булгартабак", че от него се източват средства. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашен, а източваните средства отиват в нечии лични сметки", заяви Василев.

По него думи източените пари са "огромни", а прокуратурата дори не се интересува кой е реалният собственик на компанията. 

По думите на Цветан Василев в търга за изпълнител на проекта "Южен поток" в България също е имало високо ниво на корупция и той трябва да се повтори.

"Делян Пеевски не е длъжник на КТБ, но само формално. Той притежава набор от фирми, които се обслужват от банката, а техните собственици са номинални. Крайният собственик е скрит. Представляващите тези компании хора започнаха необслужване на тези кредити, което значи малко повече работа за банката, но това няма да се отрази на нашето финансово състояние", коментира Василев.

На въпрос имал ли е участие в управлението на медиите на Ирена Кръстева и Делян Пеевски в НБМГ, Василев отговори, че той няма пръст в редакционната политика и дори не знае къде е редакцията и кой е главен редактор на един от вестниците от групата, който остана неназован.

Василев коментира още, че не чете тези вестници, защото "нивото на списване е ниско".

Вчера пред "24 часа" Делян Пеевски коментира първата част от интервюто на Василев с думите, че банкерът бил ядосан, защото депутатът от ДПС не го подкрепил за премиер.

"Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното – наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите, че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надвишили размера на парите на държавните предприятия и българските граждани, които са му поверени, посочи Пеевски."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!