Цонев: Предсрочни избори ще има, ако не спечелим 51% на евровота

Елица Мартинова 19 ноември 2013 в 08:47 5938 32

Йордан Цонев Снимка: БГНЕС
Йордан Цонев Снимка: БГНЕС

 

Съдбата на правителството ще се реши на изборите за Европейски парламент през май догодина. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

По думите на Цонев евроизборите ще бъдат лакмус за общественото мнение и най-точно ще отразят нагласите в обществото.

„При изборите няма статистическа грешка, те точно и ясно отразяват отношението на хората към всяка политическа сила. Ако 50 плюс един процента спечелят партиите извън мнозинството, ние ще определим избори“, коментира Цонев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента изтъкна, че ако ДПС и БСП получат 51% от гласовете за европарламент, това ще значи, че гражданите одобряват напълно политиката на кабинета. Цонев отново подчерта, че до май месец 2014 г. кабинетът няма да подаде оставка.

„Къде е тук бягството от отговорност, къде е неяснотата? Ние смятаме, че до май месец е контрапродуктивно и не е полезно за българското общество да говорим за избoри.

Май месец то ще си покаже – ако нямаме подкрепа, ясно е - отиваме на избори. Ако имаме подкрепа, сядаме и почваме да говорим – как ще работи правителството, в този състав ли...“, каза депутатът.

Той отхвърли тезата на президента Първанов, според когото кабинетът трябва да обяви дата за предсрочни избори, за да се успокои общественото напрежение. Според Цонев това би превърнало кабинетът в програмен и правителството няма да успее да си свърши работата

Йордан Цонев коментира и скандалното изказване на премиера Орешарски, в което той заяви, че ще уволнява държавни служители, които участват в антиправителствените протести. Цонев обясни, че е разговарял с министър-председателя след изказването му.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви, че думите на премиера са били разбрани погрешно и подчерта, че Орешарски е „мек, диалогичен и фин човек“.

„На постове седят хора, които крият документи от това правителство. Засечени са много служители, които излизат в работно време, които се включват в организацията на протеста, преките им ръководители го казват“, посочи Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!