Цитат от Ботев разгневи Патриотите в парламента, Възродителният процес пак на дневен ред

"а вий...вий сте идиоти" - Христо Ботев, " В механата"

Николаос Цитиридис 01 ноември 2017 в 14:51 14197 0

Велислава Кръстева

Бурни дебати с размяна на обиди се разиграха днес в парламента. Повод за страстите стана законопроект на ДПС относно имената на българските турци от т. нар. Възродителен процес, като срещу инициативата на Движението най-яростна съпротива оказаха от "Обединени патриоти". 

Идеята на проектопромените в Закона за гражданската регистрация, внесен от ДПС, е имената, дадени от комунистическия режим по време на "Възродителния" процес на българските турци, да бъдат заличени от ЕСГРАОН. 

"Вие сте камък на шията, който ще потопи ГЕРБ. Позволете ми да цитирам Ботев "а вий...вий сте идиоти", с тези думи Велислава Кръстева от ДПС коментира реакцията и отпора, който "Обединени патриоти" дадоха на законопроекта. 

Моментален отговор от трибуната на парламента поиска Станислав Станилов от ОП, който беше силно емоционален. 

"Една незаконна партия, която ни нарича идиоти, са точното олицетворение на идиотизма. Аз и ние от "Атака" никога не сме си позволявали такива думи. Къде ви е заедността, която прокламирате? Работил съм и расъл с турци и в моята работа имам квота за турци", каза Станилов.

Тези му дyми бяха посрещнати с викове от ДПС, а той от трибуната на НС им отговори:

"Престанете да ревете насреща ми. Аз не мразя турците, но вие създавате този език на омразата."

Павел Шопов от "Атака" беше по директен и директно нарече Велислава Кръстева "еничарка". 

Разгорещяването на дебата качи на трибуната на НС и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който, за да защити законопроекта си, даде личен пример. 

"Баща ми почина през 1973-та година, аз бях на 3 години. Той почина с рождените си имена и по време на последвалата смяна на имената никой не го е питал дали иска или не иска да му се смени името. Просто защото не можеше, но имената му бяха сменени. Включително и надгробните камъни бяха откраднати от режима. До 90-та година никой не ни е питал как му е рожденото име, но и до днес, когато ми се налага да получа документи, ми се задава въпроса как му е било държавното име. Мен, нас, непрекъснато ни връщат в онези грозни времена", каза Карадайъ. 

Юлиан Ангелов от Патриотите репликира председателя на ДПС и го попита дали партията му би подкрепила законопроект, който връща имената на българите потурчени по време на турското робство. Въпросът му не срещна официален отговор от трибуната на НС. 

Въпреки устрема на ДПС, законопроектът на Движението не беше приет. 150 депутати гласуваха, от тях "За" бяха единствено от ДПС, "против" гласуваха 61, а "въздържал се" 66. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews