Quantcast

Цигарените кутии стават по-стряскащи

Забраниха ароматизираните цигари и тютюн за свиване

ОFFNews Последна промяна на 24 март 2016 в 14:23 13789 12

Част от изображенията и предупредителните текстове, които ще има на цигарените кутии

Две трети от площта на цигарените кутии ще е покрита с картинки и предупреждения за вредата от пушенето.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в закона за тютюна и тютюневите изделия.

На кутиите освен текстови предупреждения ще има и изображения, илюстриращи вредите от пушенето на цигари. Предвидени са 14 различни предупредителни текста. Новите правила ще станат задължителни от 20 май 2016 г., като стряскащите изображения ще са разделени на няколко групи и ще се сменят всяка година.

На опаковките на цигарите и тютюните за свиване ще има и надпис „Помощ за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323“.

С промените се забранява представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване с вкусове и аромати, както и такива съдържащи добавки.

Част от промените са свързани с регламентиране на съставките и емисиите от цигари. Определят се максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване.

Производителите и вносителите на тютюневи изделия ще трябва да представят списък на всички съставки и количествата им, използвани при производството на тютюневите изделия. Те ще трябва да представят и декларация, в която са изложени основанията за включването на тези съставки в тютюневите изделия.

Освен това върху опаковките на цигарите ще бъде поставен защитен елемент и ще бъдат маркирани с уникален идентификатор, който да позволява пълна проследяемост на изделието. 

Въвежда се и задължение за разширено уведомяване за определени добавки, които се съдържат в цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари, включени в приоритетен списък.

Производителите и вносителите на нови тютюневи изделия ще трябва да уведомяват Министерството на икономиката за всеки нов продукт, шест месеца преди да го пуснат на пазара.

Забраняват се и търговските съобщения в пресата и другите печатни публикации, които целят популяризирането на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене. Вече няма да са позволени и рекламиране на електронни цигари в радио и телевизионни предавания. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 13:48

Празните им главици това ли само могат да измислят? По тази логика трябва да има картинки на алкохола, на лекарствата, на всички храни. Защо все цигарите са им виновни? Да се замислят, че човек изпушил две цигари с кафето не губи самоконтрол, но човек пил две чаши алкохол,качвайки се в колата си става потенциален убиец на пътя.

25.03 2016 в 00:25

до тук добре. обаче не трябва да се спира! съяото и за вредите от фиркането. на салами, кренвирши на които има писани разни евфемизми като фибри, хидрогенирани мазнини, свински хидролизат, концентрат за зреене и т.н. -задължително - печат, стикер, етикет на който с едри букви да пише: ЛАЙНА! ПЪЛНА ЛАЙНА! КУПУВАТЕ ТОЗИ ПРОДУКТ НА СОБСТВЕН РИСК. МЗ СЪВЕТВА ДА НЕ СЕ ДАВА НА ДЕЦА ДО 18 ГОД.ВЪЗРАСТ, БОЛНИ И СТАРИ ХОРА. щото лайната с които са пълни разните слами, кренвирши, консерви, пюрета, лютеници и подобни са неща които не зависят от Пеевски, контрабандата на цигари и т.н. трябва показно да избият няколко производители. Показно и жестоко!

24.03 2016 в 22:56

Брей, че шаренко! Не пуша, ама се изкушавам дали да не се охарча за една колекция от картинки. Нещо като онези от дъвки „Турбо“.

24.03 2016 в 19:18

а тарикатите помислили ли са как биха се отразили снимките на деца? И не казвайте че само деца на пушачи могат да ги видят

24.03 2016 в 18:56

Не знам защо изобщо си правят този труд, след като:

1. рекламата на цигари е забранена, а ето че градът е пълен с билборди на различни марки
2. никой не следи дали се продават цигари на лица под 18 години, а това са именно лицата, които цигарените компании "гонят", за да зарибят да пушат
3. Забраната за пушене почти не действа, особено в късните часове и в заведенията, които са си платили да не ги проверяват.
Очевидно тези закони трябва да се приемат заради ЕС, ама защо изобщо ни занимавате с тази новина, като се знае, че това е поредният закон, който няма да се спазва.

24.03 2016 в 16:11

Снимки на Пеевски ще има ли? Не? Кого ще стреснат тогава?

24.03 2016 в 16:04

Да турат на кутиите снимки на Цецка, на Пееф, на Перуката на войната и на Чехльо от Аспен,нема да припарим до тех...

24.03 2016 в 15:43

Мегдан за нов бизнес - лепенки със съответната площ :)

Не бих казал. По-скоро този бизнес може да тръгне нагоре:

https://goo.gl/n02ZbR

24.03 2016 в 15:32

пореден епизод от сериала за идиотията. като няма как да накарат хората да не пушат им правят хобито скъпо платено. тая работа нанякъде ще избие, определено ;)

24.03 2016 в 15:18

Сега заклетите пушачи съвсем ще започнат да си купуват контрабандни папироси. А ние всички знаем, че бойчето е сложило ръка върху контрабандата. Еми така де, стабилността трябва да се запази! :D