Цацаров: Противоконституционно е да се закрие Военна прокуратура

Симона Костадинова 18 юни 2015 в 13:15 4245 4

Снимка БГЕНС

Искането на правосъдния министър Христо Иванов да се закрива Военна прокуратура е противоконституционно. 

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод вчерашното изказване на правосъдния министър Христо Иванов по време на заседанието на Министерски съвет, че военното правосъдие е "абсолютно излишно".

"Поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", посочи вчера Христо Иванов.

В отговор днес Цацаров иронично заяви, че много би искал да си купи и прочете подобен роман за "безобразията на Военна прокуратура".

"За мен ще е много интересно да си го купя този роман, който най-вероятно той ще съумее да напише", каза още Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че съществуването на Военната прокуратура е визирано в конституцията и Министерски съвет не е мястото, където ще се закриват прокуратури и се обсъждат досъдебни производства.

"Всеки има право на изявления, включително и по отношение съдбата на военните съдилища и военните прокуратури. Не бива да забравяме обаче, че решаващите органи в една демократична държава не са органите на изпълнителната власт. Място, откъдето се раздават присъди и се отчита работата на органите на военното правораздаване въобще не е МС", заяви Цацаров.

Той каза още, че данните на военния министър Николай Ненчев за хилядите военнослужещи, които са обвинени, не отговорят на истината. "Съветвам министъра на отбраната да потърси статистика или дори да се справи с няколко сайта на органи на съдебната власт", заяви Цацаров.

Главният прокурор коментира и напрежението и протестите, които продължават вече няколко дни в столичния квартал "Орландовци", че трябва вземат всички необходими мерки за възстановяване на обществения ред. Според него обаче трябвало да се потърсят и причините за създалото се напрежение.

Той заяви, че "държавата трябва да благодари на полицейските служители за труда им" и той лично изразявал благодарността си.

"Трябва да имаме съзнанието че не бива колкото повече наближаваме към датата 25 октомври да създаваме подобни огнища на напрежение. Те рефлектират пряко върху работата на хората с униформи, върху ежедневния живот на гражданите, които имат доста обосновани искания и върху вас, защото ги отразявате", изрази мнението си Цацаров.

Цацаров заяви, че прокуратурата няма да толерира нито едно нарушение на обществения ред. 

По думите му ако има политическата намеса в сблъсъците "тя е срамна, защото се използват реалните проблеми на хората, които живеят в такива населени места - от незаконните постройки през ежедневната несигурност за децата им". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови