Цацаров: Неонацистката партия не трябва да бъде регистрирана

OFFNews 14 ноември 2013 в 12:36 9639 11

Кръв и чест. Снимка: БГНЕС, архив
Кръв и чест. Снимка: БГНЕС, архив

 

Засега прокуратурата няма да се намеси директно в процеса на регистрация на подалата вече документи нова националистическа партия, но по време на регистрационното дело ще изрази становището си, че в документите й има „доста тревожни неща“ и тя не бива да бъде регистрирана. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Прокуратурата обаче няма да предприеме конкретни действия във връзка с медийните изяви на представители на новата "Националистическа партия на България", за да не бъде обвинена, че се меси в политическия живот, уточни Цацаров. Той каза, че като гражданин подкрепя позицията на 112-те български общественици, които поискаха от него прокуратурата да каже категорично "не" на регистрацията. 

Сред подписалите писмото е и проф. Ивайло Дичев, който обясни позицията си така:

„Знаците на расизъм и ксенофобия се приемаха от нашето общество като естествено движение, имало го и по света. Много от моите приятели и колеги смятаха, че тези неща, ако се оставят сами на себе си, ще се изхабят. (...) Оказа се, че в този тип разпасана медийна среда, в която живеем, този тип поведение започва да става все по-опасен. Това е начин за привличане на интереса на публиката. Тук трябва държавата да влезе най-накрая в ролята си и ясно да покаже границите до които може да се достига“.

Според преподавателя новоучредената неонацистка партия няма да бъде регистрирана, но трябва да се повдигне обществената нетърпимост към този вид явления. „Ние сме спокойна страна, хората не са такива в България. Те бяха истеризирани, освен всичко друго и чрез медиите. (...) Не бива да оставяме подобни процеси без внимание, защото именно тази медийна среда, в която живеем – комерсиализирана, с битка за публика, търсене на сензации и скандали, поражда нуждата от радикални, крайни жестове във всички сфери. Единственият начин да се спре това нещо е правото

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!