Quantcast

Цацаров: Неонацистката партия не трябва да бъде регистрирана

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2013 в 12:36 8917 11

Кръв и чест. Снимка: БГНЕС, архив
Кръв и чест. Снимка: БГНЕС, архив

 

Засега прокуратурата няма да се намеси директно в процеса на регистрация на подалата вече документи нова националистическа партия, но по време на регистрационното дело ще изрази становището си, че в документите й има „доста тревожни неща“ и тя не бива да бъде регистрирана. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Прокуратурата обаче няма да предприеме конкретни действия във връзка с медийните изяви на представители на новата "Националистическа партия на България", за да не бъде обвинена, че се меси в политическия живот, уточни Цацаров. Той каза, че като гражданин подкрепя позицията на 112-те български общественици, които поискаха от него прокуратурата да каже категорично "не" на регистрацията. 

Сред подписалите писмото е и проф. Ивайло Дичев, който обясни позицията си така:

„Знаците на расизъм и ксенофобия се приемаха от нашето общество като естествено движение, имало го и по света. Много от моите приятели и колеги смятаха, че тези неща, ако се оставят сами на себе си, ще се изхабят. (...) Оказа се, че в този тип разпасана медийна среда, в която живеем, този тип поведение започва да става все по-опасен. Това е начин за привличане на интереса на публиката. Тук трябва държавата да влезе най-накрая в ролята си и ясно да покаже границите до които може да се достига“.

Според преподавателя новоучредената неонацистка партия няма да бъде регистрирана, но трябва да се повдигне обществената нетърпимост към този вид явления. „Ние сме спокойна страна, хората не са такива в България. Те бяха истеризирани, освен всичко друго и чрез медиите. (...) Не бива да оставяме подобни процеси без внимание, защото именно тази медийна среда, в която живеем – комерсиализирана, с битка за публика, търсене на сензации и скандали, поражда нуждата от радикални, крайни жестове във всички сфери. Единственият начин да се спре това нещо е правото

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2013 в 04:00

Нарушаването на конституцята при регистрирането на ДПС е прецедент, но не означава че тя трябва системно да се нарушава. Друг е въпросът кава е програмата на тази новообразувана партия и дали тя нарушава конституционните принципи. Ако ги нарушава не трябва да се регистрира, ако не тогава не разбирам на как во основание трябва да се забрани.

18.11 2013 в 18:53

След като има незаконна структура като ДПС защо да няма и такава партия?

15.11 2013 в 18:11

Той - F1 не е жалък. Той е поредния лумпен, решил да се издигне в собствените си очи.

14.11 2013 в 18:39

И ти нямаш моралното право да изливаш пумия, лъжи и клевети срещу студентите !
Жалък си !

14.11 2013 в 15:43

Бай Гроздане, много точно си го казал

14.11 2013 в 15:32

Митко, демокрацията има принципи.
Не може да ограничаваш правата на някого, само защото защото не ти харесват възгледите му. Ако тази партия след регистрацията си извършва противозаконни действия може да бъде забранена съвсем основателно. Но няма законово основание да не бъде регистрирана.

"истерясали крясъци на импотентни пияндури" ," Зад всяка възклицателна се крият години мекота на члена. Зад всяка дума изписана с огромен шрифт – фригидни спазми вместо оргазъм" - Защо товариш другите със собственните си проблеми?

14.11 2013 в 15:05

Ммм, удоволствие е да се четат истерясали крясъци на импотентни пияндури под тази статия. Зад всяка възклицателна се крият години мекота на члена. Зад всяка дума изписана с огромен шрифт - фригидни спазми вместо оргазъм. Колко мъка има под този свят... И свастиката я засмуква и канализира за своите мрачни цели.

14.11 2013 в 14:07

Алоооо, демократите!
Защо няма да регистрирате тази партия? Ако в програмата и устава и няма противоконституционни текстове, НЯМАТЕ ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ да не я регистрирате!

Някакви дришльовци нарекли се "ранобудни" вършат престъпления като ограничават достъпа до общественни сгради и пречат на работата им. Други платени престъпници "протестират" рушейки направеното с парите от данъците ми. " Демократично" опитват да разрушат парламата. На всичкото отгоре се жалват, че яли бой!?
Малко ви е! Измет герберастка!
За кучета и котки може, а за прасета не! Така ли?

14.11 2013 в 13:31

Ако не се регистрира, ще се направи услуга. Веднага ще се превърнат в съвремените "дисиденти" на бъдещото време. А ако се регистрира, ще стане като с БНРП и БНС - има я, ама я няма...

14.11 2013 в 13:15

След 65 години комунизъм, не се очудвам, че се тъпче всичко националистически и патриотично... национализма е враг номер 1 на комунизма и глобализма. Неонацисти, фашисти, супернацисти... пълни глупости и то на фон на турски и цигански партии в България! Срам и позор! Поредния принцип на "демокрацията" в България - закони има само когато ни е изгодно и когато не са за наши хора... айде отивам да си паркирам джипа на място за инвалиди и да получавам помощи за безработен от Франция... и други такива малки неща дето изпълват живота ми на тоталитарна утрепка.